Ostali sportovi

Hrvač Affan Smajić uz Mozzart do vrha Balkana

Hrvač Affan Smajić uz Mozzart do vrha Balkana
Foto: Ustupljena fotografija | Hrvač Affan Smajić uz Mozzart do vrha Balkana

Koliko je podrška talentovanim, mladim sportistima važna na putu do uspjeha, svjedoči primjer hrvača Affana Smajića iz Sarajeva.

Njegov potencijal prepoznali su u kompaniji Mozzart čiji je stipendista drugu godinu zaredom. Taj vjetar u leđa, uz posvećene treninge, donio mu je mnoge uspjehe, a sada se okitio i titulom šampiona na Balkanskom prvenstvu u Skopju.

"Da budem iskren, utisci se još uvijek nisu slegli, ali sam zaista presretan što smo imali mogućnost nakon dugo godina da učestvujemo na jednom ovakvom takmičenju. Ovaj sport podrazumijeva veliko odricanje i snagu uma da se fokus održi na protivniku. Pripreme su trajale mjesecima uz veliku podršku mojih trenera, porodice, prijatelja, profesora i naravno- kompanije Mozzart. Ova medalja predstavlja historijski rezultat za hrvanje Bosne i Hercegovine i dat ću sve od sebe da nastavimo dalje s ovakvim uspjehom", poručuje talentovani hrvač, Affan Smajić.

U organizaciji United World Wrestling, u Skopju je održan „Balkan Championships“, a na takmičenju je učestvovalo 12 država. U kategoriji 110 kg, Mozzartov stipendista Affan Smajić se borio u grčko - rimskom stilu sa četiri protivnika – iz Bugarske, Grčke i dva iz Srbije. U finalnoj borbi, protiv hrvača iz Srbije, odnio je pobjedu s rezultatom 8:0 - tehnički tuš.

Mladi reprezentativac BiH i član sarajevske Bosne ne krije koliko mu je podrška na putu do zlatnog odličja značila.

"Svakom sportisti znači kada neko prepozna njegov trud i istrajnost. Sam taj osjećaj da je neko uz tebe, kao što je Mozzart uz mene u periodu priprema, takmičenja, pa i odmora daje sigurnost i podstrek za dalje. Zahvalan sam kompaniji Mozzart za divnu saradnju, komunikaciju i podršku", dodaje Affan koji ima samo 17 godina, a više od deceniju sportske karijere.

Hrvanje je počeo da trenira sa samo šest godina i već tada su mnogi u njemu prepoznali veliki potencijal. To je ubrzo i opravdao osvajanjem prvih odličja. Na domaćim i međunarodnim takmičenjima osvojio je više od 60 zlatnih, srebrnih i bronzanih medalja. Pobjednički niz nastavio je sa još pet pehara za najuspješnijeg stranog i tri pehara na najboljeg domaćeg takmičara. Njegova dostignuća prepoznali su u rodnom gradu, pa je proglašen za najperspektivnijeg sportistu Kantona Sarajevo 2016. i 2022. godine.

Nakon zlata iz Skopja, treniranje se, kaže, nastavlja bez pauze. Slijede međunarodna takmičenja u organizaciji hrvačkih klubova iz regije, zatim pripreme za Balkansko, Evropsko i Svjetsko prvenstvo iduće godine.

Sportskih ambicija mu ne manjka, pa otkriva da u narednom periodu želi da ispuni olimpijsku normu i nastupi na nekim od predstojećih Olimpijskih igara, te što bolje predstavi našu zemlju. A kompanija Mozzart biće i dalje uporna u pružanju podrške sportskim talentima širom naše zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije