Ostali sportovi

CNN: 12 stvari po kojima ćemo zauvijek pamtiti OI u Parizu

CNN: 12 stvari po kojima ćemo zauvijek pamtiti OI u Parizu
Foto: Tanjug/AP | CNN: 12 stvari po kojima ćemo zauvijek pamtiti OI u Parizu

Iza nas su nevjerovatne Olimpijske igre u Parizu.

Teško je sažeti dvonedeljni period prepun nezaboravnih trenutaka, ali “CNN“ je izabrao 12 stvari koje ćemo uvijek pamtiti sa Ljetnih olimpijskih igara u Parizu 2024.

Simon Bajls je Pariz došla kao najodlikovanija gimnastičarka ikada i otišla sa još tri zlatne olimpijske medalje, kao i srebrom, postavši jedna od najvećih priča ovih Igara.

Iman Kalif postala je nevjerovatno lice ovih Olimpijskih igara kada je bila podvrgnuta online zlostavljanju nakon što je italijanska bokserka Angela Karini napustila njihov meč za 46 sekundi. Kalif je sedmicu kasnije osvojila zlatnu medalju u velter kategoriji za žene do 66 kg. Međunarodni olimpijski komitet (MOK) snažno je podržao njeno učešće na turniru 2024, a glasnogovornik MOK-a Mark Adams je rekao da je "rođena kao žena, bila je registrovana kao žena, živjela je kao žena, boksala kao žensko, ima ženski pasoš".

Kejti Ledecki postala je najodlikovanija američka olimpijka svih vremena. Samo na ovim igrama osvojila je četiri medalje – dvije zlatne, jednu srebrnu i jednu bronzanu, te je tako stigla do 14 olimpijskih medalja, nadmašivši kolegicu i plivačicu Dženi Tompson.

Otvaranje igara je bilo jedno od najupečatljivijih trenutaka u istoriji, ali je izazvao kontroverze širom svijeta. Scenu o kojoj je riječ neki su kritičari opisali kao parodiju na "Posljednju večeru", u kojoj su učestvovali umjetnici i više plesača.

Noah Lajls nikad nije predaleko od naslovnih strana, a Igre u Parizu nisu bile ništa drugačije za američkog sprintera. Prvo je osvojio zlatnu medalju u muškoj trci na 100 metara s najnižom razlikom – samo pet hiljaditinki sekunde ispred kišajna Tompsona sa Jamajke, a kasnije se nadao zlatu na 200 m, ali je završio kao treći. Legao je na stazu i završio u kolicima, a kasnije je otkriveno da je te sedmice bio pozitivan na Covid-19. 

Uoči Olimpijskih igara u Parizu, plivanje u rijeci Seni bilo je ilegalno više od 100 godina zbog nivoa zagađenja vode.Međutim, u misiji da se istaknu i neke od plivačkih događaja učine jedinstvenim, vlasti su potrošile najmanje 1,4 milijarde eura (1,55 milijardi dolara) na čišćenje Sene uoči Igara. Međutim, nivoi E. coli u rijeci značili su da je individualni triatlon za muškarce – koji je počeo plivanjem u Seni – morao biti odgođen za jedan dan, a treninzi plivanja za maratonsko plivanje i triatlon morali su biti otkazani zbog loše kvalitete vode nivoa nakon kišnih dana. Ali organizatori Pariz 2024. insistirali su da je kvalitet vode u Seni bio na "veoma dobrom" nivou ujutru na pojedinačnim triatlonima.

Leon Maršan je postao francuska senzacija. Ovaj 22-godišnjak je bio senzacija u bazenu, postavši prvi sportista u decenijama koji je osvojio dvije pojedinačne zlatne medalje u plivanju - 200 metara prsno i 200 metara leptir - u istoj noći, obje u vremenima sa olimpijskim rekordom. Ukupno je osvojio četiri zlata. 

Iako nije osvojio zlato, nego srebro turski strijelac Jusuf Dikec je postao slavan zbog njegovog naizgled nonšalantanog pristupa svojoj disciplini. Bez specijalizirane opreme – poput prilagođenih naočala, velikih štitnika za uši ili zatamnjenih leća – i ruke koja je ležerno položena u jedan džep, Dikec je osvojio prvu tursku olimpijsku medalju u paru sa Ševalom Tarahan. Kasnije su mnogi imitirali njegov stav sa jednom rukom u džepu i ispruženom rukom.

Surfer Gabriel Medina borio se protiv Kanoe Igarashija, čovjeka koji ga je pobijedio na Olimpijskim igrama u Tokiju i na kraju osvojio srebro, i ovaj put je želio da preokrene situaciju. Brazilac ne samo da je uspio svladati japanskog surfera 29. jula, već je to učinio i zahvaljujući skoro savršenom talasu od 9,90 poena trećeg dana takmičenja u surfovanju na Tahitiju. Bio je to talas sa najboljim rezultatom u istoriji Olimpijskih igara. Rezultirajuća radost proizvela je još jedan trenutak savršenstva: Medina je skočio sa svoje daske za surfovanje, podigao prst i njegova daska je upravo uspjela da poleti paralelno s njim dok je fotograf Jerome Brouillet iz Agence France-Presse snimio snimak.

U svom petom pokušaju, Novak Đoković je osvojio olimpijsko zlato. Đoković je pobjedom postao peti igrač koji je osvojio ono što je u karijeri nazvano "zlatnim slemom" osvajanjem sva gren slema i olimpijskom titulom u pojedinačnoj konkurenciji. U toj ekskluzivnoj grupi su i Rafael Nadal, Andre Agasi, Štefi Graf i Serena Vilijams. Koliko je Đokoviću trijumf značio odmah se vidjelo. Nakon osvajanja, urlao je od oduševljenja, pao na koljena, a zatim u suzama zagrlio svoju porodicu i trenerski tim. Ubrzo je istaknuta srpska zastava, a 37-godišnjak – najstariji muškarac koji je osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u pojedinačnoj konkurenciji – i dalje je izgledao potresen od radosti kada se vratio u svoju stolicu pored terena. Ovo je prva titula koju je Đoković osvojio cijele godine, ali vjerovatno ona koju je najviše želio.

Dominacija američkog tima u atletici dostiže nove visine. Reprezentacija SAD-a je navikla da dominira u atletici. Ali u Parizu je njihov nivo uspjeha bio bez premca. Američki sportisti osvojili su 34 medalje na stadionu Francuska, od kojih su 14 zlatnih, 11 srebrnih i devet bronzanih. Bio je to značajan napredak za tim SAD-a od prije tri godine u Tokiju, gdje je osvojio 26 atletskih medalja. 

Malo je sportista koji su tako potpuno dominantni u svom sportu kao Armand “Mondo” Duplantis. Švedski skakač s motkom uspješno je odbranio olimpijsku titulu u Parizu, ali nije bio zadovoljan samo osvajanjem zlata. Podigavši letvicu na ogromnih 6,25 metara, Duplantis je oborio svjetski rekord po deveti put u karijeri, pobijedivši visinu u svom trećem i posljednjem pokušaju na stadionu. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije