Košarka

Iskusni sudija tvrdi: Zvezda je žestoko oštećena protiv Barselone

Iskusni sudija tvrdi: Zvezda je žestoko oštećena protiv Barselone
Foto: Tanjug/AP | Iskusni sudija tvrdi: Zvezda je žestoko oštećena protiv Barselone

Košarkaški klub Crvena zvezda ponovo se susrela sa kontroverznim sudijskim odlukama u duelu sa Barselonom, što je izazvalo burne reakcije na društvenim mrežama. Iskusni sudija Tod Varnik je za "BasketNews" portal govorio o problemu koji je nastao u sudijskim odlukama.

Ključni momenti utakmice donijeli su mnogo polemike, naročito zbog dvije situacije koje su izazvale sumnju u regularnost meča.

Prva greška odnosi se na incident koji se dogodio 30 sekundi prije kraja meča, pri rezultatu 82:81 za Zvezdu. Nakon promašene trojke Tomasa Satoranskog, Džoel Bolomboj je uhvatio odbijenu loptu.

Međutim, u tom trenutku dobio je očigledan udarac u lice od Džabarija Parkera, što sudije nisu sankcionisale. Umjesto da sviraju faul, arbitri su dozvolili Janu Veselom da zadrži Bolomboja, čime je Barseloni omogućena mrtva lopta i nastavak igre u ključnom trenutku.

Druga kontroverzna situacija desila se u narednom napadu Zvezde. Nakon što je Bolomboj u skoku ponovo obezbedio posed za svoj tim, lopta je došla u ruke Jaga dos Santosa.

U tom momentu, Zvezda je imala četiri sekunde za prenos lopte, umjesto uobičajenih osam, zbog skraćenog vremena. Jago je sporo prenosio loptu i prekršio pravilo o osam sekundi, jer je zakasnio da pređe na polovinu protivnika.

Sudije u početku nisu reagovale, ali je nakon burne reakcije trenera Barselone Đoana Penjaroje igra prekinuta. Nakon pregleda snimka, sudije su priznale grešku i odlučile da zadrže tehničku grešku protiv Penjaroje, ali da dodijele posjed Barseloni zbog Jagaovog kršenja pravila.

Najveći problem, prema Varnikovom mišljenju, leži u činjenici da pravilo o osam sekundi ne može biti predmet video pregleda, osim ako se ne radi o kraju četvrtine ili produžetka. U ovom slučaju, tehnička greška Penjaroje desila se na 14.9 sekundi prije kraja, što znači da je sudijska odluka da pregledaju snimak bila protiv pravila.

(Telegraf.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije