Fudbal

Safet Sušić objavio imena fudbalera za meč protiv SAD

Safet Sušić objavio imena fudbalera za meč protiv SAD
Safet Sušić objavio imena fudbalera za meč protiv SAD

Izostavljanjem Ivana Sesara, Senijada Ibričića, Borisa Pandže i Muamera Svrake, uz poziv novajliji Erminu Bičakčiću iz Ajntraht Braunšvajga, selektor BiH Safet Sušić danas je objavio spisak fudbalera za prijateljsku utakmicu 14. avgusta na "Koševu" protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Strateg "zmajeva" kojima će ovo biti generalna proba pred odlučujući septembaraski dvomeč protiv Slovačke u kvalifikacijama za Mundijal, ostao je dosljedan prakse da igrači bez kluba ne mogu očekivati njegov poziv.

"Mi smo danas ozbiljna reprezentacija sa visokim rejtingom, tako da pozivanje igrača koji nemaju klub nema smisla. Zbog toga sam izostavio Sesara, Pandžu i Ibričića, a kada pronađu angažman i budu bar na klupi, računaću na njih. Vrata reprezentacije nisu im zatvorena", rekao je Sušić.

Naglasio je kao vrlo važno da svi igrači prije reprezentativnih susreta imaju nekoliko jakih utakmica u svojim klubovima. Jedan od takvih je i Zvjezdan Misimović, koji je prema prvobitnim namjerama selektora trebao propustiti ogled sa Amerikancima. Međutim, s obzirom da je zbog povrede propustio prošli kvalifikacijski meč sa Letonijom, rekorder po broju nastupa u bh. dresu ovoga puta nije želio utakmicu odgledati na televiziji.

"Želio sam poštedjeti Misimovića da u kratkom vremenu dva puta krene na dug put, jer će on sigurno biti pozvan i za septembar. Međutim, on je insistirao da dođe i sada u avgustu. Uželio se reprezentacije i saigrača. Da igramo s nekom manje atraktivnom reprezentacijom, vjerovatno bih ga oslobodio obaveze dolaska, ali ovako ipak sam odlučio poslati mu poziv", objasnio je Sušić.

Što se tiče novajlije u odbrani Bičakčića, on će protiv Amerikanaca dobiti priliku, ali još definitivno nije riješio proceduru vezanu za dokumentaciju.

"Bičakčić može nastupiti jer mu pasoš ne treba za prijateljsku utakmicu i u ovom slučaju nije potrebna promjena sportskog državljanstva. Što se tiče meča sa Slovačkom, on će do tada dobiti pasoš što će biti veliki plus i pojačanje za našu ekipu", rekao je Sušić za fudbalera koji je prošle sezone proglašen najboljim stoperom u drugom bundesligaškom rangu.

Do kraja godine proceduru oko izdavanja potrebnih dokumenata i nastup u bh. dresu očekuju još Sead Kolašinac, Anel Hadžić i Izet Hajrović.

Spisak

Golmani: Asmir Begović, Asmir Avdukić, Jasmin Fejzić

Odbrana: Ermin Bičakčić, Emir Spahić, Toni Šunjić, Mensur Mujdža, Ervin Zukanović

Vezni red: Miralem Pjanić, Senad Lulić, Sejad Salihović, Adnan Zahirović, Elvir Rahimić, Haris Medunjanin, Miroslav Stevanović, Zvjezdan Misimović, Avdija Vršajević

Napad: Vedad Ibišević, Edin Džeko, Edin Višća

Okupljanje reprezentacije je 12. avgusta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije