Fudbal

Zašto je remi Srbije i Slovenije sjajna vijest za Hrvatsku

Zašto je remi Srbije i Slovenije sjajna vijest za Hrvatsku
Foto: Tanjug/AP | Zašto je remi Srbije i Slovenije sjajna vijest za Hrvatsku

U drugom kolu u grupa C Evropskog prvenstva u Njemačkoj na Allianc areni u Minhen gledali smo jednu o najdramatičnijih utakmica turnira.

Slovenija i Srbija na kraju su remizirale rezultatom 1:1.

Slovenci su poveli kada je postigao Žan Karničnik u 69. minutu, ali Srbi su izjednačili preko Luke Jovića u bukvalno posljednjim sekundama utakmice u 95. minutu.

Taj remi mogao bi biti jako važan i dobar za Hrvatsku. Naime, postoji realna šansa da će Hrvatska završiti kao treća u grupi.

S obzirom na to da u osminu finala idu i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije, praktički svaka utakmica na turniru je Hrvatskoj bitna i može joj pomoći ili odmoći.

Hrvatskoj će za bilo kakav prolazak grupa gotovo sigurno trebati pobjeda protiv Italije, ali postoji način da dalje prođe i sa samo jednim bodom. Ovim remijem i jučerašnjim rezultatima je ta šansa nešto uvećana.

Naime, u zadnjem kolu ove skupine favorizovane Engleska i Danska igraju protiv Slovenije, odnosno Srbije.

U slučaju da Engleska i Danska pobijede, Slovenija će završiti skupinu kao trećeplasirana momčad s dva boda, isto koliko će imati i Hrvatska ako remizira s Italijanima.

U tom slučaju bi odlučivala gol-razlika gdje Hrvatska ne stoji dobro jer ima -3, ali uz visoku pobjedu Engleske nad Slovenijom (barem tri gola razlike), može biti bolji od Kekovof tima. Juče su se za Hrvatsku takođe dogodile sjajne stvari.

Naime, u grupi A treća Škotska ima jedan bod i u zadnjem kolu igra protiv četvrte Mađarske koja je bez bodova. Kada bi rezultat na toj utakmici bio neriješen, tada bi Škotska bila trećeplasirana s dva boda i gol-razlikom lošijom od Hrvatske jer je od Nijemaca izgubila s čak četiri gola razlike.

Tako bi se Hrvatskoj moglo poklopiti da u barem dvije grupe trećeplasirane budu reprezentacije s adva boda. Naravno, to je moguće i u svim preostalim grupama u kojima se još nisu odigrale utakmice drugog kola.

Treba napomenuti i da remi protiv Italije Hrvatskoj ne bi bio dovoljan u slučaju da Španci ne pobijede Albaniju jer bi onda bila zadnja u grupi.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije