Fudbal

Večeras veliko finale: Peti pokušaj "furije" i druga sreća za Engleze

Večeras veliko finale: Peti pokušaj "furije" i druga sreća za Engleze
Foto: Tanjug/AP | Večeras veliko finale: Peti pokušaj "furije" i druga sreća za Engleze

U velikom finalu 17. izdanja Evropskog fudbalskog prvenstva večeras će se na Olimpijskom stadionu u Berlinu sa početkom u 21 čas sastati moćna Španija i, po mišljenju mnogih, na turniru u Njemačkoj poprilično neuvjerljiva Engleska.

"Crvenoj furiji" će to biti peto evropsko finale, do sada je slavila tri puta (1964, 2008, 2012), dok je 1984. izgubila od Francuske. U svom prvom finalu reprezentacija Španije je 1964. godine u Madridu pobijedila nekadašnji Sovjetski Savez rezultatom 2:1. Domaćin je poveo u 6. minuti golom Jesusa Perede, a samo dvije minute kasnije izjednačio je Galimzjan Husainov. Pobjedu Špancima donio je Marcelinjo u 84. minuti. Iduće finale Španija je 1984. godine izgubila u Parizu od Francuske sa 0:2. Legendarni Mišel Platini (57) i Bruno Belone (90) donijeli su pobjedu "Trikolorima". Posljednja dva finala za Španiju bila su uspješna. U Beču su 2008. godine slavili rezultatom 1:0 protiv Njemačke golom Fernanda Toresa u 33. minuti. Četiri godine kasnije odbranili su naslov šampiona Evrope porazivši u Kijevu selekciju Italije rezultatom 4:0. Strijelci su bili David Silva (14), Đordi Alba (41), Fernando Tores (84), te Huan Mata (88). "Furija" je tada postala jedina reprezentacija u istoriji koja je obranila naslov prvaka.

Na drugoj strani istorija nije toliko blistava kada je riječ o Engleskoj. "Tri lava" su drugi put uzastopce izborila finale EURO-a. Na posljednjem Evropskom prvenstvu u finalu u Londonu izgubili su od Italije nakon izvođenja jedanaesteraca sa 2:3. Susret je završio 1:1. Luk Šo je doveo "gordi Albion" u vodstvo u 2. minuti, a izjednačio je Leonardo Bonući u 67. minuti.

Uoči novog finala i toliko željenog trofeja selektor fudbalske reprezentacije Engleske Geret Sautgejt izjavio je da će njegov tim morati da bude taktički savršen da bi pobijedio Španiju u finalu. Sautgejt je naveo da je Španija favorit u predstojećem finalu EP.

"Oni su sa pravom favoriti finala zbog onoga što su uradili na ovom turniru u Njemačkoj. Oni su bili najbolji tim. Pritom imali su i dan više, a u posljednja tri finala, možda i više, to je bilo prilično značajno, tako da moramo da se oporavimo. Taktički moramo da budemo savršeni, jer je Španija dobra ekipa. Ali tu smo", rekao je Sautgejt, koji je selektor Engleske od 2016. godine.

Fudbalske reprezentacije Engleske i Španije odigrale su 27 duela u istoriji. Engleska je slavila na 14 utakmica, Španija na deset, dok su tri meča završena bez pobjednika. Reprezentacija Španije je tri puta bila šampion Evrope i to 1964, 2008. i 2012. godine.

Fudbalski reprezentativac Španije Dani Olmo izjavio je da je njegov tim spreman za predstojeće finale Evropskog prvenstva protiv Engleske.

"Moramo da budemo oprezni s njima. Postigli su nekoliko golova u završnici mečeva. Moramo da budemo oprezni 100 odsto, nije bitno da li ćemo da igramo 90 ili 120 minuta", rekao je Olmo.

On tvrdi da selekcija Španije ima sjajne fudbalere, koji prave razliku na terenu.

"Naš kapiten Alvaro Morata je to rekao još na početku turnira. Imamo igrače, koji su različiti na individualnom nivou, kao što su Niko Vilijams i Lamin Jamal. Oni mogu da unište protivnika jedan na jedan. Međutim, u reprezentaciji imamo i igrače koji su osvojili sve u karijeri, kao što su Rodri, Načo ili Karvahal. Ne plašimo se nikoga", dodao je reprezentativac Španije.

Olmo (26) se osvrnuo na izjavu selektora Engleske Gereta Sautgejta, koji je rekao da će Španija imati dan više odmora uoči finala EP.

"Nismo se previše odmorili ni za meč protiv Francuske u polufinalu EP. Uvijek smo govorili da se za pobjedu morate suočiti sa najboljim timovima. Igrali smo sa svima i pobijedili. Sada je red na Englesku, spremni smo", istakao je španski fudbaler.

Selektor Španije De la Fuente istakao je da su u taboru "crvene furije" entuzijastični zbog kvaliteta rivala za tron Starog kontinenta.

"Suočićemo se sa veoma ozbiljnim rivalom. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, ali nemamo mnogo prostora za grešku", rekao je strateg Španaca i dodao:

"Obje ekipe su u vrhunskoj formi. Biće to sjajna predstava za gledaoce. Stilovi su nam veoma različiti. Englezi igraju fizički, njihovi igrači vole prostor. Pokušaćemo da nametnemo svoj stil, da imamo posjed lopte, ali i da stvaramo prilike u kontranapadu. Ipak, i drugi aspekti dolaze u obzir", podvukao je selektor Španije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije