Fudbal

UEFA EURO 2024: Ukrajina – Treća sreća

UEFA EURO 2024: Ukrajina – Treća sreća
Foto: X/Ukrainian Association of Football | UEFA EURO 2024: Ukrajina – Treća sreća

Ukrajini je malo falilo da izbaci nosioca Italiju i završi kao drugoplasirani u grupi C. Ali posao su ipak morali da obave u plej-ofu, došavši iz zaostatka da savladaju Bosnu i Hercegovinu, a zatim i Island te da tako obezbijede kvalifikacije za njihov četvrti EURO u nizu.

Serhi Rebrov i Andrej Ševčenko su počeli kao partneri u napadu u Dinamu Kijevu, i ponovo rade u tandemu. Rebrov je selektor reprezentacije, dok je Ševčenko zadužen za Ukrajinsku fudbalsku asocijaciju (UAF). Najbolji strijelac ukrajinske Premijer lige svih vremena sa 123 gola, Rebrov je trenirao Dinamo, Ferencvaroš i Al-Ain na domaćem terenu.

Možda izgleda neuobičajeno istaknuti centralnog defanzivca u timu sa najboljim strijelcem La Lige Artemom Dovbikom i mnoštvom drugih talentovanih napadača, ali 21-godišnji Zabarnii obezbjeđuje tu zadnju liniju odbrane svojim odličnim pozicioniranjem te igrom nogom. Pošto je stekao iskustvo iz Lige šampiona u Dinamu Kijevu, uživao je u izvanrednoj sezoni 2023/24 u Engleskoj sa Bornmutom.

Ukrajina je na EURO – u 2020 igrala četvrtfinale.

Statistički podaci

Najviše nastupa je upisao Adnrej Jarmolenko – njih 11.

Kada su u pitanju golovi na šampionatu Evrope, tu su trojica igrača sa po dva gola – legendarni Andrej Ševčenko, Andrej Jarmolenko i Roman Jaremčuk.

Ukrajina se nalazi u Grupi E sa Slovačkom, Belgijom i Rumunijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije