Fudbal

UEFA EURO 2024: Slovačka – Obrisi šampionske 1976.

UEFA EURO 2024: Slovačka – Obrisi šampionske 1976.
Foto: X/SZF | UEFA EURO 2024: Slovačka – Obrisi šampionske 1976.

Slovačka se kvalifikovala u svoje treće uzastopno Evropsko prvenstvo pobjedom na domaćem terenu protiv Islanda od 4-2 16. novembra. Završili su treći u Grupi E 2020. i, pošto su slavno podigli trofej u sastavu Čehoslovačke 1976., njihov najbolji učinak od podele zemalja došao je 2016. godine, kada su napredovali u osminu finala prije nego što su ih pobijedili Nijemci.

Italijan Frančesko Kalcona nalazi se na klupi Slovačke. On je stekao bogato trenersko iskustvo nakon što je radio zajedno sa Mauricijom Sarijem i Lučanom Spaletijem kao asistent za razne klubove Serije A.

Dobio je posao u Slovačkoj u avgustu 2022. godine, kao svoju prvu ulogu glavnog trenera, i doveo je naciju do njihovog trećeg EURO-a zaredom.

Snažan centralni bek i rođeni lider na terenu i van njega, Škrinijar je preuzeo kapitensku traku nakon što se Marek Hamšik penzionisao 2022. Povreda skočnog zgloba primorala ga je da propusti prva tri mjeseca ove godine, ali se vratio u PSŽ – u u aprilu i sada je spreman za izazove u nacionalnom dresu.

Statistički podaci

Najviše nastupa u dresu Slovačke na Evropskom prvenstvu imaju trojica fudbalera i sva trojica su upisala po sedam odigranih utakmica – Marek Hamšik, Juraj Kucka, Piter Pekarik.

Čak četvorica igrača su golove tresla po jednom – Ondrej Duda, Marek Hamšik, Vladimir Vajs i Milan Škrinijar.

Slovačka se nalazi u Grupi E sa Ukrajinom, Belgijom i Rumunijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije