Fudbal

UEFA EURO 2024: Njemačka

UEFA EURO 2024: Njemačka
Foto: X/DFB-Team | UEFA EURO 2024: Njemačka

Njemačka je učestvovala na trinaest evropskih prvenstava, od kojih je pet bilo kao Zapadna Njemačka, a osam kao (jedinstvena) Njemačka.

Na predstojećem turniru 2024. učestvuju kao domaćini pa su se iz tog razloga kvalifikovali direktno. Time, ova nacija drži rekord po broju učešća u istoriji takmičenja.

Njemačka je nosilac tri evropske titule i to osvojene – 1972. u Belgiji, 1980. u Italiji i 1996. u Engleskoj. Tim je samo tri puta završio među osam najboljih, na turnirima 2000. 2004. i 2020. godine. Došli su do najmanje polufinala u devet navrata, što je rekord bez premca u takmičenju.

Na posljednjem Evropskom prvenstvu došli su do runde 16.

Foto: X/DBF-Team
Foto: X/DBF-Team

Statistički podaci

Najviše nastupa za Njemačku na takmičenjima Starog kontinenta ima Bastijan Švajnštajger koji je upisao 18, a odmah iza njega su Tomas Miler i Manuel Nojer sa po 15 odigranih utakmica.

Najbolji strijelac, odnosno u ovom slučaju strijelci, su Jirgen Klinsaman i Mario Gomez sa po 5 datih golova.

Kada govorimo od najmlađem debitantu, onda moramo zaviriti u bližu prošlost. Radi se o Džamalu Musijali koji je debitovao sa 18 godina i 117 dana, dok je suprotno njemu, najstariji koji je to ikada učinio Lotar Mateus koji je imao 39 godina i 91 dan.

Najviše puta na Evropskom prvenstvu ih je predvodio Joakim Lev, na čak četiri šampionata. A on je trener koji je i upisao najviše pobjeda – 21.

Njemačka se nalazi u grupi A sa: Škotskom, Mađarskom i Švajcarskom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije