Fudbal

UEFA EURO 2024: Austrija – Ragnikova renesansna magija

UEFA EURO 2024: Austrija – Ragnikova renesansna magija
Foto: X/ÖFB - oefb.at | UEFA EURO 2024: Austrija – Ragnikova renesansa austrijske čete

Austrija je pobijedila Azerbejdžan 16. oktobra i tako svoje ime zajedno sa Belgijom upisala na spisak reprezentacija koje će igrati Evropsko prvenstvo u Njemačkoj. Ovo je treće uzastopne učešće na EURO – u i njihov četvrti ukupno. Bili su domaćini takmičenja 2008. sa komšijama Švajcarskom.

Trener Ralf Rangnik je Nijemac i najveći dio tima igra upravo u njemačkoj Bundesligi. Iskusni njemački trener preuzeo je kontrolu nad Austrijom u maju 2022. Pošto je ranije uživao u nizu vrhunskih njemačkih Bundesligaša kao što su Štutgart, Šalke i Lajpcig, Rangnik je takođe bio privremeni trener engleskog premijerligaša Mančester junajteda, pet mjeseci i to između decembra 2021. i maja 2022. prije nego što preuzme posao u Austriji.

Povreda ACL-a kapitena Davida Alabe znači da će njegovi saigrači morati da preuzmu veću odgovornost ovog ljeta. Glavni među njima je vezista Sabicer, koji će se, tek nakon što je odigrao ključnu ulogu u pomaganju Borusiji iz Dortmunda do finala Lige šampiona, nadati da će uživati u sličnoj bajkovitoj vožnji i u Nemačkoj. Sa upornošću, vizijom i okom za gol sa distance, Sabicer je vitalni dio u Rangnikovoj mašinskoj prostoriji.

Statistički podaci

Najviše nastupa za Austriju imaju čak tri igrača koja su upisala po njih sedam – Marsel Sabicer, David Alaba i Martin Hintereger.

Kada su u pitanju golgeteri, čak njih sedmorica je postigla po jedan gol – Ivica Vastic, Alesandro Šopf, Stefan Lainer, Mišel Gregorič, Marko Arnautović, Kristof Baumgartner, Saša Kalajdžić.

Austrija se nalazi u Grupi D sa Nizozemskom, Francuskom i Poljskom.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije