Fudbal

Večeras 174. vječiti derbi: Statistika na strani Crvene zvezde

Večeras 174. vječiti derbi: Statistika na strani Crvene zvezde
Foto: FK Crvena zvezda | Večeras 174. vječiti derbi: Statistika na strani Crvene zvezde

Večeras se igra vječiti derbi beogradskih rivala. Fudbaleri Crvene zvezde gostuju u okviru 9. kola prvenstva Srbije ekipi Partizana

Prvi večiti derbi je odigran davne 1947. godine, a Crvena zvezda je slavila u gostima rezultatom 3:4. Najubjedljiviju pobjedu protiv Partizana je Zvezda upisala 17. novembra 1968. godine (6:1).

Odigrane su u istoriji ukupno 173 prvenstvene utakmice, a statistika ide u korist crveno-bijelih. Kao pobjednici su izašli na 68 mečeva, 57 puta je bilo neriješeno, dok je Partizan slavio 48 mečeva. Ukupna gol razlika iznosi  240:205 u korist Zvezde.

Prethodne sezone su se pod vođstvom sadašenjeg šefa struke - Vladana Milojevića ova dva kluba sastala tri puta. Na prvoj prvenstvenoj utakmici su crveno bijeli podijelili bodove sa crno-bijelima (2:2), dok su u drugoj slavili sa 3:2. U duelu koji je odigran u polufinalu Kupa Srbije Zvezda je slavila sa 2:0.

Izabranici Vladana Milojevića se trenutno nalaze na liderskoj poziciji u prvenstvu, a u uvodnih sedam kola su zabilježili šest trijumfa i samo jedan neriješeni ishod. Krajem avgusta je Zvezda savladala Bode Glimt i plasirala se u novi format Lige šampiona, a u premijernoj utakmici prve faze su poraženi od Benfike rezultatom 1:2. Iako su bili statistički dominantniji u svim parametrima odoleli su Portugalci naletima crveno-bijelih i otišli kući sa tri boda.

Partizan je evropsku odiseju završio u kvalifikacijama. Prvo je u Ligi šampiona ispao od Dinama iz Kijeva u drugom kolu, zatim od Lugana u Ligi Evrope, da bi u plej-ofu Lige Konferencije od njega bila bolja ekipa Genta. U domaćem šampionatu se nalaze na sedmom mjestu, a u šest odigranih utakmica imaju tri trijumfa, dva puta su podijelili bodove, dok su poraz zabilježili u prethodnom kolu na gostovanju OFK Beogradu - 3:2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije