Fudbal

Turci naljutili Nijemce: Avionom putovali 130 km

Turci naljutili Nijemce: Avionom putovali 130 km
Foto: Tanjug/AP | Turci naljutili Nijemce: Avionom putovali 130 km

Turska je dramatičnom pobjedom nad Češkom (2:1) u zadnjem kolu grupe izborila osminu finala Eura protiv Austrije i oduševila brojne navijače.

Ali istovremeno je razbjesnila domaćine Evropskog prvenstva. Razlog je što je na odlučujuću utakmicu od kampa u Hanoveru do Hamburga, u kojem se meč igrao, putovala avionom iako su ta dva grada udaljena samo 132 kilometra.

Dakle, ponašala se neodgovorno i neekološki. Navedenu relaciju mogla je brzo i s više brige za okolnu preći autobusom ili vozom. Nijemci su na ovo poludjeli jer UEFA aktuelni Euro promoviše kao ekološki najodrživije evropsko prvenstvo u istoriji.

"Potpuno besmisleno i nepotrebno", ovako je komentarisao potez Turaka, Verner Reh iz njemačke federacije za zaštitu okoliša i prirode.

U istom tonu je reakcija i Renea Švarca iz građanske inicijative za smanjenje onečišćenja vazduha u Hamburgu i Šlesvig-Holštajnu.

"To je apsolutno neprihvatljivo. U Hamburgu se do stadiona ne smije voziti ni električnim automobilima, pa navijači koriste javni prevoz, a reprezentacija Turske se onda ovako kratku relaciju vozi avionom", rekao je Švarc.

"Gotovo sva putovanja timova na Euru obavljaju se autobusom i vlakom. Reprezentacije imaju bazne kampove blizu mjesta odigravanja, što takođe uveliko smanjuje emisije. Turska je tamo doletjela avionom iz bezbjednosnih razloga, kao i onih koji se tiču vremena potrebnog za put. Ali uzeli su autobus za povratak", rekao je šef turnira Martin Kalen.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije