Fudbal

Švedska danas ispratila Sven Gorana Eriksona u vječnost

Švedska danas ispratila Sven Gorana Eriksona u vječnost
Foto: Twitter / Printscreen | Švedska danas ispratila Svena Gorana Eriksona u vječnost

​Fudbalski svijet je danas tužan s razlogom. U vječnost je ispraćen legendarni fudbalski stručnjak Sven Goran Erikson, koji je preminuo u 77. godini poslije duge borbe sa rakom pankreasa.

Pogrebna povorka u njegovom rodnom mjestu Torsbiju (Švedska) krenula je od crkve Friksande, u kojoj su bili njegovi najbliži - porodica, prijatelji i nekadašnji saradnici. Ispred crkve je postavljen video-bim kako bi svi okupljeni ispratili oproštajnu ceremoniju.

Muzika je stizala sa klavira i orgulja, čuli su se svjetski poznati hitovi "Sailing", "Candle in the wind", "Volare"..., a sveštenica Ingela Alvskog, inače Eriksonova bliska prijateljica je održala dirljivu propovjed.

"Bio je otac pun ljubavi, ali nije bio dobar u kupovini! Nije bio previše zainteresovan za ples, ali je postao prilično vješt u salsi. Sven Goran nikada nije kasnio. Radije bi poranio pet ili deset minuta. Odmoru nikada nije bila njegova stvar. Volio je rutinu i disciplinu. Volio je dobru hranu i piće i putovanja prvom klasom. Sven Goran je bio psihički jak, čak i u nevolji. Imao je gvozdenu volju i nikada nije odustajao. Uprkos bolesti, Sven Goranovi posljednji mjeseci bili su puni života."

Prije nego što je kovčeg iznijet iz crkve, porodica preminulog - njegov 95-godišnji otac Sven, djeca Johan i Lina, supruga Janiset, položili su crvene i bijele ruže, a među cvjetnim vjencima bili su i oni koji su poslali predstavnici FIFA i Lacija - tima koji je Erikson doveo do titule u Seriji A, 2000. godine.

Potom su okupljeni krenuli na sahranu, dok je povorku fudbalskih velikana i zvaničnika predvodio bivši fudbaler Dejvid Bekam, koji je bio kapiten Engleske u vrijeme dok je Erikson bio selektor, a prema slikama iz Švedske, smrt njegovog bivšeg trenera, teško mu je pala, prenosi "24Sedam".

Sven Goran Eriskon ispraćen je u legendu, a njegove posljednje riječi, posthumno objavljene su:

"Ne odustaj. Život bi uvijek, uvijek trebalo slaviti!"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije