Fudbal

Švajcarci vide osminu finala, Škotima bod nade

Švajcarci vide osminu finala, Škotima bod nade
Foto: Tanjug/AP | Švajcarci vide osminu finala, Škotima bod nade

Kompletirano je drugo kolo grupe A na Evropskom prvenstvu.

Nakon što je Njemačka danas savladala Mađarsku (2:0) i tako izborila plasman u osminu finalu večeras smo u Kelnu vidjeli remi Škotske i Švajcarske.

Završilo je 1:1, što Švajcarce praktički vodi u osminu finala (savladali Mađarsku u prvom kolu 3:1), a Škotima ipak daje nadu da u posljednjem kolu pobjedom nad Mađarskom možda izbore nokaut fazu. Tada bi imali četiri boda i bili treći što bi prema procjenama moglo biti dovoljno za prolaz dalje (četiri najbolje trećeplasirane idu dalje). Mađari su bez bodova i imaju samo matematičke šanse u slučaju pobjede nad Škotskom. 

Na startu smo vidjeli uspavanku, a onda u 13. minuti munjevita kontra Škotske. Na kraju je Mektominej šutirao, Fabian Šer je pokušao izblokirati, ali je loptu poslao iza leđa Zomera za oduševljenje škotskih navijača. Ipak, UEFA je kasnije promijenila ime strijelca i prepisala gol Mektomineju.

Od tada su Švajcarci pruzeli incijativu, a do poravnanja su došli u 26. minuti.

Nevjerovatan poklon odbrane Škotske koristi Đerdan Šaćiri koji sjajno pogađa rašlje sa 20-tak metara za 1:1. Nehvatljiva greška Škota koji su praktički dodali loptu ofanzivcu Švajcarske, koji je mora se priznati sjajno reagovao. U 32. minuti velika šansa za Švajcarce, na kraju Endoje sjajno gađa, ali bravurozno brani golman Gan.

U drugom dijelu Švajcarci su kontrolisali igru. U 58. minuti Endoje u velikoj šansi, našao se sam ispred Gana, ali golman Škotske ponovo izlazi kao pobjednik. U 64. minuti prijeti i Vargas, ali lopte ide preko gola.

U 67. minuti najbolja šansa za Škotsku. Robertson je izveo slobodnjak, Henli sjajno šutira glavom, ali stativa je saveznik Švajcarske. Do kraja se nije mijenjao rezultat, iako je Mektominej imao jedan opasan pokušaj, ali je izblokiran u posljednji trenutak, dok je na drugoj strani Embolu poništen pogodak zbog ofsajda.U 91. minuti Škoti su bili blizu gola, ali Akanđi je spasio svoj tim nakon sjajne intervencije. 

U posljednjem kolu igraju Njemačka – Švajcarska i Škotska – Mađarska.

Poredak: Njemačka 6, Švajcarska 4, Škotska 1, Mađarska 0.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije