Fudbal

Šta čeka Hrvatsku nakon ispadanja s Eura?

Šta čeka Hrvatsku nakon ispadanja s Eura?
Foto: Tanjug / AP | Šta čeka Hrvatsku nakon ispadanja s Eura?

​Hrvatska fudbalska reprezentacija, ne značajno izmijenjena u odnosu na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj - ali ipak s novim kapitenom i najvjerovatnije s novim selektorom - prvo će sljedeće okupljanje imati već u prvim danima septembra.

Naime, prva sljedeća akcija "Vatrenih" biće Liga nacija, u kojoj Hrvatska brani srebro iz 2023. godine, a utakmice će se nadolazeće jeseni nizati kao na pokretnoj traci, i već prva predstavljaće golem izazov: 5. septembra Hrvatska gostuje kod Portugala, na stadionu "Luž" u Lisabonu. Tri dana kasnije, 8. pomenutog mjeseca, Hrvatska će biti domaćin Poljskoj u osiječkoj "Opus Areni", dakle biće to prvi službeni nastup Hrvatske ove godine na domaćem terenu.

Hrvatska će 12. oktobra u Zagrebu dočekati Škotsku, 15. oktobra gostuje Poljskoj u Varšavi, a ciklus Lige nacija zaključuje sa Škotskom u Glazgovu 15. novembra i s Portugalom u Splitu 18. novembra. U toj posljednjoj utakmici, u tom spektaklu na "Poljudu", moglo bi se odlučivati o plasmanu na Fajnal-for, što će biti vrhunac drugoga dijela takmičarske godine.

Međutim, postoji još jedan strateški važan datum za hrvatski fudbal, a on još nije određen. Ono što se zna: jednoga dana u prvom dijelu decembra biće održan žrijeb kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo 2026. godine koje će se igrati u SAD-u, Kanadi i Meksiku.

Za Hrvatsku je od presudne važnosti zadržati visoki plasman na FIFA listi, kako bi stekla status člana prve grupe po jačini; u kvalifikacijama će prvi put biti čak 12 grupa, samo pobjednik ostvariće direktan plasman na Svjetsko prvenstvo, a drugoplasirani će u dodatne kvalifikacije.

Prvi dio kvalifikacionog ciklusa odvijaće se od marta do novembra 2025. godine, a doigravanje u martu 2026. Ne treba posebno naglašavati koliko Hrvatskoj znači plasman na veliko takmičenje, pa onda i koliko je - u kontekstu svjetskoga rejtinga - bitna zaista svaka sljedeća utakmica.

Uglavnom, "Vatrene" u drugom dijelu godine čekaju izazovi još veći, napetiji i u perspektivi važniji od Evropskog prvenstva, prenosi "Večernji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije