Fudbal

Španija bi mogla da izgubi 370 miliona evra ako Mesi napusti Barsu

Španija bi mogla da izgubi 370 miliona evra ako Mesi napusti Barsu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Španija bi mogla da izgubi 370 miliona evra ako Mesi napusti Barsu

U Španiji vlada bojazan zbog mogućeg odlaska Lionela Mesija iz Barselone. I ne plaše se samo Barsa ili La Liga. U slučaju odlaska u inostranstvo, španske vlasti izgubile bi poreskog obveznika u vrijednosti od čak 370 miliona evra za četiri godine.

Iako je Mesi prije nekoliko godina osuđen zbog utaje poreza, u godinama nakon toga postao je jedan od najvećih poreskih obveznika u Španiji.

"El Periodico de Catalunya" napravio je neke kalkulacije i utvrdio da je od 2017. godine u kojoj je došlo do faraonske obnove ugovora koja je izazvala toliko polemike u Španiji, kapiten Barselone i Argentine platio poreskim organima gotovo nezamislivu cifru - najmanje 370 miliona evra, od čega 275 samo za porez na dohodak.

Katalonski list sugeriše da je Argentinac Barselonu koštao najmanje 555 miliona u četiri godine, ali državi je isplatio mnogo novca na ime poreskih obaveza. Uzimajući prosječnu prijavu poreza po glavi stanovnika u Španiji, računica je veoma jasna - Mesi sam plaća porez jednak nametima 120.000 španskih poreskih obveznika.

Sve to objašnjava zašto se eventualnog Mesijevog odlaska plaše ne samo Barsa ili La Liga, nego i španska državna vlast.

Podsjetimo, Mesijev ugovor s Barselonom ističe na kraju sezone i kao slobodan igrač mogao bi napustiti Nou Kamp. Pari Sen Žermen je najozbiljniji kandidat za njegovo dovođenje, a sve češće se spominje i Mančester Siti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije