Fudbal

Preokret: Siti neće snositi nikakve posljedice?

Preokret: Siti neće snositi nikakve posljedice?
Foto: Twitter / Printscreen | Preokret: Siti neće snositi nikakve posljedice?

​Od najavljenih tektonskih promjena u engleskoj Premijer ligi i mogućeg izbacivanja Mančester Sitija iz najjačih takmičenja izgleda da neće biti ništa.

Prema britanskim medijima, aktuelni šampion ne samo da neće biti izbačen iz Premijer lige ili Lige šampiona, već neće snositi nikakve kazne za kršenje finansijskih pravila, uprkos čak 115 prijava podnijetih protiv njih zbog izbjegavanja pravila fer-pleja.

Ovaj razvoj događaja potvrđuje odbacivanje prijedloga Premijer lige o legalnosti transakcija putem TPA (Third Party Agreements), koji su ukazivali na moguće finansijsko dopingovanje kroz sponzorstva pod kontrolom vlasnika.

Prema saznanjima, čak jedna trećina Sitijevih sponzora dolazi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, odakle su vlasnici kluba. Međutim, klubovi su iznenađujuće odbacili prijedlog da dostave ugovore nezavisnoj komisiji koja bi procijenila da li su sponzorski ugovori prenaduvani, što je išlo u korist Mančester Sitiju.

Uoči sastanka u Londonu, odluka da se odbaci prijedlog o transparentnosti sponzorstava dodatno je olakšala položaj Sitija u ovoj pravnoj borbi.

Aktuelni šampion je najavio da će tužiti Premijer ligu na osnovu zakona o konkurenciji, tvrdeći da je objavljivanje liste povezanih kompanija sa klubom diskriminatorsko i protivno principima slobodnog tržišta.

Iako konačna odluka o mogućoj kazni treba da bude donijeta početkom sljedeće godine, sve više se spekuliše da će Siti uspjeti da izbjegne bilo kakvu ozbiljnu sankciju, uključujući oduzimanje bodova, a kamoli izbacivanje iz takmičenja, prenosi "b92".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije