Fudbal

Prekinut crni niz: BiH se odbranila na “Puškaš Areni“

Prekinut crni niz: BiH se odbranila na “Puškaš Areni“
Foto: nfsbih.ba | Prekinut crni niz: BiH se odbranila na “Puškaš Areni“

Fudbalska reprezentacija BiH prekinula je večeras crni niz od sedam vezanih poraza.

Nakon poraza od Nizozemske (2:5) “Zmajevi“ su večeras u Budimpešti u okviru drugog kola A Lige nacija remizirali protiv selekcije Mađarske odigravši 0:0. Ovo je prvi bod za bh. fudbalere, a ujedno i prva utakmica selektora Sergeja Barbareza na kojoj BiH nije poražena (tri poraza). Junak BiH na Puškaš Areni je bio golman Nikola Vasilj koji je imao pet sjajnih intervancija.

Bh. fudbaleri su bili bezopasni, ali su ipak uspjeli da ostanu neporaženi. Izgledali su malo bolje, posebno je odbrana na čelu sa golmanom Nikolom Vasiljem bila na visokom nivou i to je glavni razlog za osvojeni bod.

Prvo uzbuđenje vidjeli smo u 17. minuti kada je Bola nakon kornera šutirao glavom, a Vasilj je sjajno odbranio. Sedam minuta kasnije golman bh. tima bio je uspješniji i od Varge, kada je loptu izvadio ispod prečke. Nakon jedne kontre Varga je zaprijetio i u 33. minuti, ali je njegov udarac iz teške situacije ponovo ukrotio sjajni Nikola Vasilj.

Pet minuta kasnije Nađi sjajno gađa sa 18 metara, ali golman St. Paulija još jednom čudesno brani. Do kraja prvog dijela nije bilo uzbuđenja. BiH je u prvom dijelu bila bezopasna. Imala je nešto veći posjed nego prije nekoliko dana u Ajndhovenu, ali to nije bilo dovoljno da se ozbiljnije ugrozi gol domaćina

I u drugom poluvremenu gledali smo dominaciju domaćina, ali sa mnogo manje prilika nego u prvom dijelu.  BiH je u 66. minuti imala prvi udarac u okviru gola kada je Džeko nalon dobre akcije šutirao, ali golman domaćih nije imao problema. Samo dvije minute kasnije Džeko ponovo šutira, ali ponovo bez problema za domaće. U 71. minuti Soboslai sjajno izvodi slobodnjak, ali je prečka bila saveznik bh. selekcije. U 89. minuti velika šansa za Mađarsku, ali udarac Adama sjajno je odbranio Vasilj.

U drugoj večerašnjoj utakmici grupe A3 Nizozemska i Njemačka su velikom derbiju odigrale 2:2.

Liga nacija se nastavlja narednog mjeseca kada BiH očekuju domaći dueli sa Njemačkom i Mađarskom.

Poredak nakon 2. kola: Njemačka 4, Nizozemska 4, BiH 1, Mađarska 1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije