Fudbal

Predstavljamo Panatinaikos: Ex-yu kolonija favorit za trofej

Predstavljamo Panatinaikos: Ex-yu kolonija favorit za trofej
Foto: N.N. | Predstavljamo Panatinaikos: Ex-yu kolonija favorit za trofej

Fudbalere Borca do kraja 2024. godine očekuje šest evropskih utakmica. Prvu će puleni šefa stručnog štaba Mladena Žižovića odigrati sutra na Gradskom stadionu u Banjaluci protiv grčkog Panatinaikosa.

U nastavku vam donosimo kratko predstavljanje grčkog velikana.

Jedan od najvećih grčkih klubova osnovan je 3. februara 1908. godine, a šampion i osvajač Kupa ove zemlje bio je po dvadeset puta, što ovaj klub na državnoj vječnoj listi stavlja na drugo mjesto, iza vječitog rivala Olimpijakosa (47 titula i 28 trofeja u Kupu).

Na titulu državnog prvaka, međutim, PAO čeka već četrnaest godina.

Svoje domaće utakmice Panatinaikos igra na atinskom Olimpijskom stadionu, nazvanom po Spirosu Luisu, osvajačem zlatne medalje u maratonu na prvim modernim Olimpijskim igrama 1896. godine.

Panatinaikos je kroz istoriju odigrao čak 309 utakmica na međunarodnoj sceni, a najveći uspjeh ostvario je 1971. godine, kada je stigao do finala tadašnjeg Kupa evropskih šampiona u kojem je poražen od Ajaksa. Još dva puta je PAO dolazio do polufinala KEŠ, a kasnije Lige šampiona – 1985. godine je izgubio u dvomeču od Liverpula, dok je jedanaest godina kasnije nepremostiva prepreka bio već pomenuti Ajaks.

Čak deset puta je Panatinaikos stizao do grupne faze Lige šampiona, a posljednji put se to dogodilo u sezoni 2010-11, kada je ukrstio koplja sa Barselonom, Kopenhagenom i Rubinom iz Kazanja. U sedam navrata je Panatinaikos igrao grupnu fazu Lige Evrope, takmičenja u kojem je i ove sezone započeo evropski put, osvajanjem grčkog Kupa.

A upravo je ljetos, igranjem u kvalifikacijama za drugo evropsko takmičenje po jačini, ušao u istoriju UEFA takmičenja.

U trećem kolu su se sastali Panatinaikos i (opet taj) Ajaks, a nakon što poslije 210 minuta fudbala nije bilo pobjednika (ukupni rezultat 1:1), pristupilo se izvođenju jedanaesteraca. Ni slutili tada nisu igrači i navijači dva kluba da će to biti najduža penal serija u istoriji fudbala na Starom kontinentu. Na kraju su „kopljanici“ iz Amsterdama trijumfovali rezultatom 13:12, a morala su da se izvedu čak 34 jedanaesterca kako bi ovaj dvomeč dobio pobjednika.

Poslije bolne eliminacije, Panatinaikos je morao da se zadovolji kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, gdje je prvo nadigrao prašku Slaviju, a potom i Lens, prije nego što ga je žrijeb u Monaku spojio i sa Borcem.

Kao trener, ekipom Panatinaikosa komanduje dobro poznato ime u svijetu fudbala. Radi se o Dijegu Alonsu, Urugvajcem rođenim u Montevideu koji je kao selektor predvodio nacionalni tim na posljednjem Mundijalu u Kataru 2022. godine. Kao komandant Panatinaikosa, na raspolaganju mu je širok spektar fudbalskih asova u svakoj liniji tima, pa je tako, prema brojnim analizama specijalizovanih fudbalskih portala, Panatinaikos među glavnim favoritima za osvajanje Konferencijske lige.

Kad se „baci oko“ na sastav Atinjana, u prvi plan isplivava srpski trio Filip Mladenović – Nemanja Maksimović – Filip Đuričić. Od igrača iz našeg regiona, tu su i hrvatski defanzivac Tin Jedvaj, dijete zagrebačkog Dinama i bivši prvotimac „farmaceuta“ iz Leverkuzena. Tu je i napadač iz Slovenije Andraž Šporar.

Prvo ime među golmanima je Bartlomej Dragovski, Poljak sa bogatim iskustvom branjenja u Seriji A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije