Fudbal

Nove čudne situacije u reprezentaciji Bosne i Hercegovine

Nove čudne situacije u reprezentaciji Bosne i Hercegovine
Foto: Facebook/Nogometni savez BiH | Nove čudne situacije u reprezentaciji Bosne i Hercegovine

Kada je prije nekoliko meseci preuzeo reprezentaciju Bosne i Hercegovine, Sergej Barbarez je pokušao da skine teret očekivanja sa igrača, ali i javnosti. Konstantno je ponavljao da treba biti realan, da BiH nema toliki kvalitet, te da je potrebno napraviti određenu rekonstrukciju tima.

Pokušao je to nekadašnji bundesligaški napadač, ali rezultati trpe.

Prvo dva poraza od Italije i Engleske u prijateljskim utakmicama, a onda i od Nizozemske (5:2) prije nekoliko dana u prvom kolu A Lige Nacija. Bila je to utakmica u kojoj je u pojedinim trenucima djelovalo da ''zmajevi'' mogu napraviti čudo, ali na kraju mogu da budu srećni što su primili 'samo' pet golova. Međutim, realnost je drugačija i ona kaže da su Lale nebrojeno skuplja i kvalitetnija reprezentacija, te da se BiH mora okrenuti narednim utakmicama.

Prva u nizu je večeras (20:45) protiv Mađarske u Budimpešti. Reprezentacije, koja je takođe primila ’peticu’, ali na gostovanju kod Njemačke. Jedan od razloga zbog kojih se Barbarez odlučio na rezove u reprezentaciji je što se u prošlosti vrlo često dešavalo da fudbaleri eskiviraju dolazak na okupljanje, te da ovakve situacije koriste za predah od klubova. Ipak, čini se da se nastavilo i sada.

Pošto je Sead Kolašinac otpao sa priprema zbog povrede, uoči utakmice sa Nizozemskom izostala su još dva imena: Denis Hadžikadunić i Anel Ahmedhodžić. Ovaj prvi je završio na tribinama, dok se ovaj drugi požalio na povredu i tražio da se vrati kući. Javnost je ostala iznenađena jer su upravo njih dvojica označeni kao tandem za budućnost koji bi trebalo da nosi odbranu.

Ipak, Barbarez je otkrio o čemu je riječ.

''Nisam zadovoljan Hadžikadunićem na treningu, ne trudi se dovoljno i to je razlog zašto je izostavljen. Što se tiče Ahmedhodžića, još se nisam čuo sa njim. Očekivao sam njegov odgovor oko povrede, kontaktirali smo ga, Emir Spahić ga je zvao i nije se javio'', rekao je BiH selektor.

Dakle, problemi i dalje postoje pa je pitanje hoće li sve to uticati na ekipu pred duel sa Mađarskom.

''Imamo ideju kako da igramo protiv svakog protivnika. Vodićemo računa o tome, najvažnije je da imamo svoju ideju, svoj neki pravac koji želim da nastavimo i stvaramo. Tako sve reprezentacije pokušavaju da imaju svoje lice. Naravno da ima stvari o kojima ćemo voditi računa protiv Mađara. Dobra su reprezentacija, zaslužuju veliki respekt. Bolji su od nas. Stvarno sam oduševljen Mađarskom, njihovim selektorom, shvatanjem fudbala, pristupom... Taj rezultat iz Njemačke, iz posljednje utakmice neće pokvariti sve ono što su dobro napravili posljednjih godina'', naglasio je Barbarez pred večerašnji duel, piše mozzart sport.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije