Fudbal

Nema više provlačenja za Italiju, Švajcarska u četvrtfinalu EP

Nema više provlačenja za Italiju, Švajcarska u četvrtfinalu EP
Foto: UEFA.com | Nema više provlačenja za Italiju, Švajcarska u četvrtfinalu EP

Fudbaleri Švajcarske prvi su četvrtfinalisti Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što su danas u osmini finala kontinentalnog šampionata sa 2:0 porazili Italiju.

Aktuelni šampioni Evrope nisu blistali u kvalifikacijama, takvi su bili i uz grupnoj fazi a danak takvim izdanju platili su u nokaut fazi.

Izabranici Lučana Spaletija koji je u odnosu na meč sa Hrvatskom, promijenio čak šest igrača, u prvih 45 minuta duela sa Švajcarskom nisu pokazali apsolutno ništa.

Imali su jednu polu-priliku u 18. minutu dok su sa druge strane fudbaleri Švajcarske konstatno opsjedali gol "azura".

Da nije bilo raspoloženog golmana Pari Sen Žermena Đanluiđija Donarume rezultat bio bio znatno drugačiji.

Zaustavljao je Donaruma redom pokušaje Brila Embola i Dana Ndojea ali nije mogao i onaj Rema Frojlera u 37. minutu.

Sjevnula je brza akcija ekipe Murata Jakina a vezista Bolonje je utrčao u kazneni prostor i u trku umirio loptu a potom je poslao u mrežu rivala.

 

U sudijskoj nadonkadi prvog poluvremena Fabijan Rider je fantastično izveo slobodan udarac, ali je Donaruma i ovoga puta spasio svoj tim.

I tek što je meč nastavljen Švajcarci su opet šokirali šampiona. Ruben Vargas je primio loptu na ivici kaznenog prostora i odmjerenim udarce loptu poslao u dalji ugao gola Donarume za erupciju oduševljenja na stadionu u Berlinu.

 

Ni ovo nije trgnulo Italijane iz letargije a koliko su opasni bili govori podatak da su tek u 73, minutu uputili udarac u okvir gola protivnika. Ipak, minut kasnije su mogli da smanje prednost ali je Skamaka sa nekoliko metara pogodio stativu.

Imali su Švajcari preko Cubera u 83. minutu šansu da dodatno ponize šampiona ali njegov udarac je otišao pored gola.

Ipak, i ovo je bilo više nego dovoljno da Švajcarci ponove uspjeh sa prošlog šampionata gdje su takođe došli do četvrtinala gdje će se sastati sa pobjednikom duela Engleska - Slovačka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije