Fudbal

Prekida li Španija crni niz: Nikada nije pobijedila domaćina turnira

Prekida li Španija crni niz: Nikada nije pobijedila domaćina turnira
Foto: Tanjug/AP | Može li Španija prekinuti crni niz: "Furija" nikada nije pobijedila domaćina turnira

Iako je triput bila evropski, a jednom svjetski šampion, Španija nikada nije pobijedila selekciju čija zemlja je organizovala Evropsko ili Svjetsko prvenstvo.

Takvih situacija bilo je čak devet, počevši još davne 1934. u Italiji, kada su "azuri" slavili u četvrtfinalu Mundijala u njihovoj zemlji. Zatim je 1950. Brazil bio silovit na svojoj "Marakani" u Riju - 6:1, pa je 1980. na San Siru bilo 0:0 sa Italijom na startu Eura, četiri godine kasnije Francuska je pobijedila u pariskom finalu EP sa 2:0, a 1988.

Njemačka je istim rezultatom bila uspješnija u grupnoj fazi kontinentalnog šampionata. U borbi za polufinale Evropskog prvenstva 1996. Engleska je bolje šutirala penale, dok je na Mundijalu 2002. godine u istoj fazi Južna Koreja bila uspješnija sa bijele tačke, nakon kontroverznih sudijskih odluka i dva poništena gola Špancima.

Kobni domaćin bila je i Portugalija na Evropskom prvenstvu 2004, kada je u posljednjem kolu grupne faze pobijedila sa 1:0 i pomogla Grčkoj da prođe u nokaut fazu, što su "heleni" iskoristili da kasnije stignu do istorijskog trijumfa i jednog od najvećih iznenađenja evropskih prvenstava.

Veliko iznenađenje je bio i poraz od Rusije na Svjetskom prvenstvu 2018, nakon penala u osmini finala.

Sada će Španci imati novu priliku da prekinu crnu seriju. Neće biti lako protiv još jednog pretendenta na tron, ali djeluje da De la Fuente i njegovi igrači veoma dobro znaju šta treba da rade i kako da stignu do željenog rezultata.

Fudbaleri Španije i Njemačke sastaće se u derbiju četvrtfinala Evropskog prvenstva, a mnogi ovu utakmicu nazivaju finalom prije finala.

Inače, prethodni duel sa Gruzijom ostaće upamćen po rekordu Lamina Jamala. Mladi krilni napadač Barselone je sa 16 godina i 353 dana postao najmlađi učesnik nokaut faze nekog evropskog prvenstva. Pretekao je Džuda Belingema koji je na prethodnom turniru igrao za Englesku u četvrtfinalu protiv Ukrajine sa 18 godina i četiri dana. Na istom turniru nekoliko dana mlađi od njega bili su Pedri i Musijala.

Čeka se sada i na Jamalov pogodak, čime bi prestigao Švajcarca Johana Vonlantena koji je na Euru 2004 zatresao mrežu Francuske sa 18 godina i 141 danom.

(Mozzart sport)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije