Fudbal

Montela: Austrija je najbolji kolektiv na EP

Montela: Austrija je najbolji kolektiv na EP
Foto: Tanjug/AP | Montela: Austrija je najbolji kolektiv na EP

Selektor Turske, Vinćenco Montela, zna da će bez svog kapitena Hakana Čalhanolua i odbrambenog igrača Sameta Akajdena morati da pravi čuda u večerašnjem meču osmine finala Evropskog prvenstva protiv Austrije, za koju veruje da je najbolji tim na Euro 2024.

Posljednji meč između Turske i Češke, žestoko je osporavan, a Montelina ekipa dobila je čak 11 žutih kartona! Čalhanolu i Akajdın zbog nagomilanih kartona večeras neće igrati.

''Uvijek želim da svi igrači budu u prilici da igraju. Ostajemo bez dvojice fudbalera, koji su nezamjenljivi. Naravno, to me malo brine, ali vjerujem da imamo i neke druge igrače koji su spremni da dobro odrade svoj zadatak'', rekao je italijanski stručnjak na konferenciji za novinare.

Montela razlog za optimizam vidi i u ofanzivnom učinku svog tima u grupnoj fazi. Turci su postigli pet golova sa pet različitih igrača. Nije bilo autogolova, a ni penala. Turska je takođe na trećem mjestu po ukupnom broju šuteva u prosjeku po meču – 16,67.

''U posjedu lopte, odlično nam ide, odlično nam ide i pred golom'', dodao je on.

Na kraju svega, bivši napadač Rome zna koliko je Austrija jak protivnik. U martu je Turska, na prijateljskom meču, poražena od svog večerašnjeg rivala sa čak 6:1. Austrijanci su osvojili prvo mjesto u grupi sa Francuskom, Holandijom i Poljskom.

''Oni su kompletan tim i ekipno vjerovatno najbolji na ovom Euru. To je ekipa koja pritiska veoma visoko i agresivno, pritom i konsantno. Odlični su u tranziciji, u različitim fazama igre. Podsjećaju me na tim nekog kluba, jer su u stanju da prepoznaju sve različite situacije tokom utakmice'', rekao je Montela.

Montela se nada da će jedan veliki meč odigrati Arda Guler, koji je postao najmlađi igrač, koji je postigao gol na Evropskom prvenstvu kao debitant, sa 19 godina i 114 dana – što je rekord koji je prethodno pripadao Kristijanu Ronaldu.

''On je veoma talentovan i to je evidentno. Naravno, postoje određene oblasti u njegovoj igri, koje treba da unaprijedi, ali je teško ostaviti ga po strani, jer je među najboljima. Kada igramo bez Arde, osjećamo izostanak'', rekao je selektor Turske.

Turska, koja je 2008. godine igrala u polufinalu Evropskog prvenstva, došla je u Njemačku silno motivisana. Poslije pobjede nad Gruzijom (3:1), uslijedio je poraz od Portugala (3:0) i pobijedia protiv Češke (2:1), u meču u kojem su dugo imali igrača više.

Mert Maldur je optimista pred susret sa Austrijom, a vjeruje da će ekipa imati i veliku podršku sa tribina.

''U prethodnim utakmicama su nas snažno podržavale naše pristalice. Nadamo se da će tako biti i sada i da ćemo doživjeti slične emocije'', prokomentarisao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije