Fudbal

Krug na sredini fudbalskog terena: Da li znate čemu služi?

Krug na sredini fudbalskog terena: Da li znate čemu služi?
Foto: Pexels | Krug na sredini fudbalskog terena: Da li znate čemu služi?

Na svakom fudbalskom terenu, jedna od prvih stvari koju primjetite je krug na centru igrališta. Krug nije tu samo zbog estetske funkcije, već ima i ulogu u pravilima igre.

Ima prečnik od 18,3 metra a služi da obezbjedi pravilno izvođenje početnog udarca na početku utakmice, na početku drugog poluvremena, kao i poslije svakog postignutog gola.

Prema fudbalskim pravilima, protivnički igrači moraju biti udaljeni najmanje 9,15 metara (10 jardi) od lopte prilikom početnog udarca. Ovaj krug pomaže sudijama da osiguraju da protivnički igrači poštuju pravilo i ostanu na odgovarajućoj udaljenosti dok ne dođe do kontakta sa loptom.

Krug nema funkciju tokom igre, ali je ključan u trenucima kada meč počinje ili se nastavlja, osiguravajući da tim koji izvodi početni udarac ne bude pod neposrednim pritiskom protivnika.

Kada je uveden krug na centru terena?

Krug na centru igrališta nije bio dio originalnih fudbalskih pravila, pa ga na početku fudbala kao sporta nije bilo na terenima.

Pravilo o početnom udarcu prvi put je ustanovljeno 1875. godine, kada je određeno da utakmica počinje udarcem sa centra terena.

Međutim, tada nije postojala jasno definisana distanca na kojoj su protivnički igrači morali da stoje. Kako bi se izbjegle nesuglasice i obezbjedila fer igra, pravilo je kasnije prošireno tako da igrači moraju biti najmanje 10 jardi (9,15 metara) udaljeni od lopte.

Kao rezultat toga, krug na centru terena uveden je krajem 19. ili početkom 20. veka, kako bi jasno obilježio ovu distancu i pomogao sudijama i igračima da poštuju pravilo.

(Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije