Fudbal

Engleska se spasila protiv Slovaka: Belingem i Kejn donijeli preokret

Engleska se spasila protiv Slovaka: Belingem i Kejn donijeli preokret
Foto: Tanjug/AP | Kraj za Engleze: Istorijski uspjeh Slovačke

Fudbaleri Engleske plasirali su se večeras u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Njemačkoj nakon što su preokretom slavili u duelu protiv Slovačke rezultatom 2:1.

Mučili su se Englezi većim dijelom meča u Gelzenkirhenu, a onda kada su ih svi vidjeli kao gubitnike i putnike kući, Džud Belingem je odveo meč u produžetke, da bi preokret donio Hari Kejn.

Engleska je poprilično neuvjerljivo djelovala i tokom grupne faze koju je završila na prvom mjestu, ali sa samo pet bodova, dok je Slovačka bila trećeplasirana u svojoj grupi sa četiri boda.

Slovačka je hrabro ušla u večerašnju utakmicu bez puno respekta protiv favorizovanog rivala. Engleski navijači zabrinuli su se prvi put već u šestom minutu kada je pokušaj Hancka završio pored gola.

U 12. minuti Haraslin je bio u prodoru, ali su Englezi uz mnogo sreće ipak spasili svoju mrežu. Englezi su u 23. tražili penal, ali su od svega dobili samo prvi korner iz kojeg ipak nisu uspjeli napraviti ništa ozbiljnije, da bi minut kasnije Kobi Mainu iz voleja loptu poslao preko gola.

A onda je uslijedio hladan tuš za „Tri lava“ u 25. minuti. Istrčali su Slovaci kontranapad. Odlično je razmišljao Strelec, pronašao Ivana Šranca, koji je izašao sam pred Pikforda i poslao loptu iza njegovih leđa za velikih 1:0.

Iako se očekivalo da će Engleze primljeni pogodak pokrenuti, u nastavku ipak nisu pokazali puno toga. Slovaci su poprilično dobro kontrolisali utakmicu i do odlaska na odmor zasluženo sačuvali stečenu prednost.

Možda najagilniji u redovima Engleza u prvih 45 minuta je bio Belingem, ali ni on nije uspio ništa ozbiljnije napraviti.

U 50. minuti prvi put je zaspala odbrana Slovačke na ovom meču. Hari Kejn je bio u ulozi asistenta, a loptu sa peterca u mrežu odbio Fil Foden. Međutim, od izjednačenja nije bilo ništa jer je saveznik Slovacima zbog ofsajda bila intervencija iz VAR sobe.

Kejn je u odličnoj prilici bio i minut poslije kada je loptu jedan od odbrandbenih igrača Slovačke odbio u korner.

Mogao je Strelec u 55. minuti postići gol sa najveće udaljenosti na ovom Evropskom prvenstvu. Pikford je istrčao sa gola, a Strelec ga za malo neprecizno lobovao sa polovine terena.

Deklan Rajs u 81. minuti je silovito šutirao, ali je ovoga puta Slovake spasila stativa.

Turski sudija meč je produžio za šest minuta, a Slovake je samo nekoliko sekundi dijelilo od istorijskog uspjeha, kada im je praktično u zadnjem napadu slavlje pokvario Džud Belingem i makazicama atraktivno pogodio za 1:1, te odveo meč u produžetke,

Tek što se krenulo u prvom produžetku uslijedio je novi šok za Slovake kada je za 2:1 strijelac bio Hari Kejn.

Engleska će u četvrtfinalu igrati sa Švajcarskom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije