Fudbal

Koliko zarađuju selektori u regiji

Koliko zarađuju selektori u regiji
Foto: Pixabay/Ilustracija | Koliko zarađuju selektori u regiji

Od njihove taktike nerijetko zavisi raspoloženje nacije.

Kako su pripremili tim, za koju formaciju na terenu su se opredijelii, kako će postaviti odbranu, a kako napad, sve su ovo parametri koji određuju kvalitet i rezultat koji postiže jedna reprezentacija, a s njom i selektor koji je zajedno sa svojim stručnim štabom predvodi, prenosi Forbes.

Fudbal je trenutno u fokusu, a portal Finance Football donio je nedavno tekst o najplaćenijim selektorima na EURU 2024. Gareth Southgate, selektor Engleske zauzima prvo mjesto sa godišnjom zaradom od 5.800.000 evra, drugi je Nijemac, Julian Negelsmann, koji je ujedno sa 38 godina i najmlađi selektor na EURU. Njegova godišnja plata iznosi 4,8 miliona evra. Pobjedničko postolje na trećoj poziciji zauzima Roberto Martínez, selektor Portugala, čija godišnja plata iznosi 4.000.000 evra. Zajedno sva trojica tokom jedne godine zarade 14 miliona i 600.000 evra, koliko zajedno tokom godine zarade selektori: Austrije, Belgije, Hrvatske, Španije, Srbije, Ukrajine, Danske, Albanije, Poljske, Škotske, Slovačke, Mađarske, Slovenije, Češke, Rumunije i Gruzije. Selektor Gruzije Willy Sagnol svoje trenersko znanje na godišnjem nivou naplati 200.000 eura.

Selektori u našoj regiji

Kada je o ex-Yu prostoru riječ, jedan od najplaćenijih je selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi. Iako ga je trener Arsenala svojevremeno uvrstio u društvo sa Glennom Hoddleom i Georgeom Weahom, kao trećeg najboljeg igrača kojeg je trenirao u svojoj karijeri, a dobro pamtimo i njegove utakmice u dresu Crvene Zvezde, kao i reprezentacije Jugoslavije, Stojković kao prvi strateg nacionalnog fudbalskog tima Srbije ovih dana ne uživa pretjerane simpatije javnosti zbog lošeg rezultata kojeg je reprezentacija ove zemlje ostvarila na EURU u Njemačkoj.

Prije nego što je otputovao na Evropsko fudbalsko prvenstvo, Stojković je produžio ugovor sa Fudbalskim savezom Srbije do 2026. godine. Pedesetdevetogodišnji Piksi, selekciju Srbije preuzeo je 2021. godine, s kojom je izborio plasman na Svjetsko prvenstvo 2022. i Evropsko prvenstvo 2024. godine. Prema podacima Finance Footballa, Stojkovićeva godišnja plata iznosi 1.400.000 evra. Stotinu hiljada evra više (1.500.000) od njega zarađuje selektor Hrvatske Zlatko Dalić.

Matjaž Kek, predvodio je reprezentaciju Slovenije u Njemačkoj koja je osvojila simpatije sportske javnosti. Ekipa kojoj je tako malo falilo da se plasira u četvrtfinale i čiji golman je odbranio i Ronaldov penal i jednog od najboljih fudbalera svih vremena doveo do suza, pokazala je vrhunsku sportsku igru.

„Kada izgubiš na penale protiv reprezentacije kakva je Portugal, ostaje neki žal. Ali, porazi se ne slave. Ponosan sam što vodim momke sa karakterom. Nismo imali mnogo sreće na ovom turniru, koje neke druge reprezentacije jesu”, kazao je nakon utakmice protiv Portugala Kek, koji će zahvaljujući postignutim rezultatima ostati upamćen kao najuspješniji fudbalski trener Slovenije do sada. Njegova godišnja plata daleko je od sume selektora iz Hrvatske i Srbije, i iznosi 300.000 evra.

Kada je riječ o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, plate selektora unazad nekoliko ciklusa su nepromijenjene.

“Plata selektora se kreće između 15 i 20.000 vura mjesečno”, kaže za Forbes BiH Vico Zeljković, predsjednik Nogometnog /Fudbalskog saveza BiH i dodaje: “Na Skupštini koju smo imali u maju ove godine usvojen je Izvještaj o radu za prethodnu godinu i usvojen je budžet za ovu godinu. Što se tiče finansiranja Saveza, on je 100 postotno neovisan. Njegovi prihodi isključivo dolaze od UEFA, FIFA i sponzora koje Savez kroz martketing službu pronađe. Ni najmanji iznos ne dolazi iz bilo koje državne institucije.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije