Fudbal

Koliko može biti ambiciozan Slotov Liverpul?

Koliko može biti ambiciozan Slotov Liverpul?
Foto: Twitter / Printscreen / Ilustracija | Koliko može biti ambiciozan Slotov Liverpul?

Mnogi su rekli da bi Slotovo preuzimanje Liverpula nakon odlaska Jirgena Klopa bio nemoguć posao. Mančester Junajted i Arsenal su pali nakon odlaska Aleksa Fergusona i Arsena Vengera, tako da bi se očigledno isto trebalo dogoditi "Crvenima" kada je Klop odstupio, zar ne.

Pa, 10 utakmica u Arne Slot vladavini na "Enfildu" i Liverpul je u četvrtom kolu Karabao Kupa, imaju maksimalan broj bodova u ligaškoj fazi Lige šampiona i nalaze se na vrhu Premijer lige. Slot je prvi šef kluba sa Mersisajda koji je dobio čak devet od svojih prvih 10 utakmica na čelu kluba.

Ide dobro, ali to je samo početak. Unaj Emeri osvojio je osam i izgubio dva od svojih prvih 10 mečeva kada je naslijedio Vengera u Arsenalu 2018. Slotov impresivan početak stoga se zasad mora uzeti s rezervom, ali bivši trener Fejenorda počeo je u Engleskoj bolje nego što su mnogi predviđali.

Jedan posebno impresivan aspekt Liverpula u sezoni 2024/25 bila je njihova forma u gostima. Osim što su porazili Milan s 1:3 na "San Siru" u njihovoj prvoj utakmici Lige šampiona, Slotova ekipa takođe ima 100 odsto učinak u ligaškim utakmicama u gostima, pobijedivši Ipsvič Taun, Mančester Junajted, Vulverhempton i Kristal Palas.

Liverpul je dobio samo devet od svojih 19 gostujućih utakmica u ligi prošle sezone, a trebalo im je do 9. decembra da pobijede na četiri gostujuće utakmice prošle kampanje. Bila je to njihova deveta gostujuća utakmica u ligi 2023/24, iako je taj niz uključivao nezgodna putovanja u Čelsi, Totenhem, Brajton i Mančester Siti. To je još jedna stvar koju treba uzeti u obzir; dok je Liverpul na vrhu tabele, na papiru je imao jedan od boljih, a i lakših početaka sezone.

Međutim, kako kaže stara izreka, možete pobijediti samo ono što je ispred vas i, osim "slobodnog" dana protiv impresivnog Notingem Foresta na "Enfildu" gdje su poraženi 0:1, Slotov Liverpul inače je bio besprijekoran.

Jedan od ključeva Liverplovog očito sjajnog prelaska s Klopa na Slota je to što su stilovi igre dvojice menadžera slični na mnogo načina. Obojica preferiraju četiri igrača nazad i napadački trio koji ide široko i ne ustručava se vratiti nazad. Sastav sredine terena malo je drugačiji, ali i dalje se radi o energiji i obavljanju prljavog posla za ostatak tima.

U intervjuu za "TNT Sports" prije početka sezone, Slot je rekao: "Mislim da ste vidjeli u utakmicama koje smo igrali u predsezoni da postoji mnogo sličnosti sa stilom koji je Jirgen implementirao ovdje. Obojica volimo imati loptu, oboje volimo biti jako intenzivni bez lopte. Klop voli biti jako intenzivan s loptom, što i ja volim u određenim trenucima, ali isto tako mi ne smeta ako zadržimo loptu, a možda ni Jirgenu nije smetalo da zadrži loptu malo duže."

Gledajući Liverpulove brojke ove sezone u poređenju s njihovim vremenom pod Klopom, već postoje male razlike, iako zbog malog broja uzoraka, treba imati na umu da će podaci varirati tokom preostalih utakmica trenutne kampanje.

Liverpul ima prosjek od 2.0 očekivana gola po utakmici; samo su dvaput pod Klopom imali veći prosjek tokom ligaške kampanje (2021/22 i prošla sezona).

Za razliku od prošle sezone kada je njihov prosjek od 20.8 šuteva po utakmici bio najveći u ligi, Liverpulov visoki procenat očekivanih golova ove sezone nije toliki zbog količine šuteva. Slotov Liverpul ima prosjek od 15.3 šuta po utakmici u Premijer ligi, samo prosjek manje pod vođstvom Klopa u sezoni 2018/19 (15.1).

Paze li sada bolje na loptu, kako je Slot želio? Liverpulov prosjek od 570.1 pasova po utakmici u Premijer ligi ove sezone, niži je od svake cijele Klopove sezone. Međutim, iako pokušavaju s manje dodavanja, njihova je tačnost (86.6 procenata) veća nego u bilo kojoj kampanji pod vođstvom Nijemca. Liverpulov prosječni posjed lopte od 60.3 odsto njihov je najniži od 2015/16, ali je još uvijek treći najveći u Premijer ligi ove sezone iza Mančester Sitija (63.5 odsto) i Totenhema (62.4 procenta).

Zanimljivo je da je samo Siti imao više sekvenci od 10+ dodavanja, što sugeriše da, dok Liverpul malo manje dodaje, njihove sekvence se također rjeđe prekidaju. Imaju prosjek od 4.5 dodavanja po nizu ove sezone, u odnosu na 4.2 u sezoni 2023/24.

Liverpul se uglavnom osjećao kao da kontroliše utakmice ove sezone, dok je uvaženo mišljenje da su njihove igre bile haotičnije u posljednjih nekoliko godina. "Kontrola" je u zadnje vrijeme postala popularna riječ oko njih, a manji broj šansi sugerišu da možda bolje kontrolišu igre pod Slotom. Posljednjih sezona uloga Trenta Aleksander-Arnolda bila je ključna za razvoj Liverpula, ali sada se čini da je više raspoređena po cijeloj ekipi. Aleksander-Arnold je imao prosjek od 100 dodira u 90 minuta za Liverpul prošle sezone, ali sada ima samo 76.9 dodira u 90 u ovoj sezoni. To bi moglo biti zbog toga što se držao tradicionalnije pozicije desnog beka nego što je to činio u prethodnim sezonama, kada je često prelazio u vezni red.

Čini se da postoji dosljednija struktura i ravnoteža u odbrani s Aleksander-Arnoldom koji se više drži desnog boka, što je bez sumnje olakšanje desnom štoperu, Ibrahimi Konateu.

"Crveni" iz grada Bitlsa su prošle sezone primili 41 gol u Premijer ligi, dok su nakon sedam utakmica pod vođstvom Slota primili samo dva. Sljedeći najbolji odbrambeni rekordi su Arsenalov i Forestov sa šest primljenih golova. Opet, treba uzeti u obzir mali uzorak i snagu njihove dosadašnje opozicije, ali oni za sada čvrsto stoje pozadi i suzbijaju prilike koje im protivnici stvaraju.

Kako igrju "Crveni" bez lopte? Klopovi timovi bili su poznati kao "presing čudovišta", a bivši pomoćnik Pep Lijnders je u nekoliko navrata izjavio da je njihov "identitet" u stvari "intenzitet". Njihov ukupni broj izgubljenih lopti (definisan kao vraćanje lopte unutar 40 metara od protivničke gol-linije) je sedmi najveći u ligi, u prosjeku 8.7 po utakmici, dok su prošle sezone imali prosjek od 10.3 - treći najveći. Liverpul u prosjeku osvaja posjed lopte u posljednjoj trećini protivnika 4.3 puta po ligaškoj utakmici, što je niže nego ikada pod Klopom tokom cijele sezone, pri čemu je 10 timova to činilo više od "Crvenih", 30 puta u sezoni 2024/25.

Ipak, možda se ne radi o promjeni filozofije. Jedno od mogućih objašnjenja za sve ovo je da je Liverpul ganjao utakmice manje nego u prosjeku za 2023/24 sezonu. Zapravo, vodili su mečeve u većem postotku vremena od bilo koga drugoga tima ove sezone (58 odsto).

Liverpul je primio prvi gol u utakmici Premijer lige u 16 navrata prošle sezone, dok su to učinili samo jednom ove sezone i još nisu morali postizati kasni pobjedonosni gol. Posljednji pogodak koji je Liverpul postigao je bio u 61. minutu, a to je bio penal Mohameda Salaha u 1:2 pobjedi na "Molinjuu" kod Vulvsa. Poraz od Notingem Foresta bila je jedina utakmica koju su lovili, a ne čuvali vođstvo u posljednjoj trećini utakmice.

Slot je jasno dao do znanja koliko je važno pobjeđivati ​​u duelima. Za svaki dobijeni dvoboj postoji odgovarajući izgubljeni dvoboj, zavisno o ishodu takmičenja. Liverpul je dobio 51.3 odsto svojih dvoboja u Premijer ligi ove sezone, a nije dobio više od 50 procenata dvoboja u nijednoj punoj kmpanji od 2019/20. Njihova trenutna stopa uspjeha veća je od bilo koje sezone pod Klopom.

To nas dovodi do igrača od kojih Slot dobija najbolje, a počinjemo s Konateom. Francuski štoper započeo je sezonu na klupi jer je mladi Džarel Kuansa prvi dan startao u Ipsviču pored Van Dajka. Konate je ušao na poluvremenu i pomogao Liverpulu da preuzme kontrolu na "Portman Roudu" i na kraju pobijedi protiv tima koja je igrao zaista čvrsto. Od tada je počeo svaku utakmicu, osim u pobjedi nad Vest Hemom od 5:1 u Karabao Kupu.

Konate se prošle sezone mučio s formom, do te mjere da je Klop na neko vrijeme birao Kuansu umjesto njega. Procvjetao je od povratka u tim 2024/25, ali osvojio je u impresivnih 30 od svojih 36 vazdušnih duela (83.3 odsto) u svim takmičenjima, u poređenju sa 110 od 157 prošle sezone (70.1 procenat), i postigao dva gola, nakon što uopšte nije pronašao mrežu u prethodne dvije kampanje.

Još jedan igrač kojem je trebala jača sezona i koji je uveliko dorastao trenutnoj kampanji je Rajan Gravenberh. Bivši vezni igrač Ajaksa i Bajern Minhena postao je ključni dio Slotove vezne linije i zaslužio je to mjesto (igra na poziciji šestice u maniru Fabinja), pobijedivši u 59.3 odsto svojih dvoboja u svim takmičenjima, ostvarivši 61 ukradenu i 19 presječenih lopti – obje brojke više od bilo kojeg od njegovih saigrača – i kompletirajući 89.7 odsto njegovih dodavanja.

Što se tiče napada, naslovna brojka koja signalizira napredak Luisa Dijaza je da je već zabio pet golova u sedam utakmica Premijer lige, nakon što je postigao samo osam u cijeloj prošloj sezoni. Kolumbijac stvara manje prilika (2.0 na 90 minuta u odnosu na 2.2 prošle sezone) i čak tuče manje (3.0 na 90 u odnosu na 3.2), ali ove sezone je mnogo precizniji i opasniji u završnici.

Kao što je slučaj sa svakom ekipom, povrede će biti faktor. Slotovi ljudi uglavnom su ih izbjegavali u prvim sedmicama. Harvi Eliot bio je jedini značajan igrač koji je odsutan prije subote kada je Alison stradao bez fizičkog kontakta.

Kao što je spomenuto, mnogi će sada gledati kako će Liverpul proći kada se standard protivnika poveća. U sljedećem nizu utakmica Premijer lige Liverpul se susreće s Čelsijem, Arsenalom, Brajtonom i Aston Vilom. Sve teške utakmice, iako samo sa Arsenalom igraju van "Enfilda". Prema Optinoj težini utakmica, koja snagu protivnika temelji na njihovoj ocjeni na Opta Power Rankings, Liverpul ima četvrti najteži niz utakmica u tom periodu.

Proširite to na sljedećih 10 prvenstvenih utakmica, a zadatak Liverpula je očigledno najteži. Dok oni odigraju posljednju utakmicu tog niza, bićemo tek dvije utakmice daleko od polovine sezone Premijer lige 2024/25 i trebali bismo imati puno bolju sliku o tome koliko ambiciozan može biti Slotov Liverpul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije