Fudbal

Ko je prvi rival Zvezde u LŠ: Portugalska fabrika fudbalera

Ko je prvi rival Zvezde u LŠ: Portugalska fabrika fudbalera
Foto: Isabel Cutileiro and Tânia Paulo/SL Benfica | Ko je prvi rival Zvezde u LŠ: Portugalska fabrika fudbalera

Fudbalski klub Crvena zvezda u četvrtak će od 18.45 časova na stadionu "Rajko Mitić" dočekati Benfiku u prvom kolu Lige šampiona.

Srpski šampion je ovog ljeta izdvojio rekordnih 18,8 miliona evra za obeštećenja ali to nije ništa ako se uzme u obzir da je sa druge strane Benfika potrošio tri puta više za kupovinu igrača.

Portugalski tim je za obeštećenja ovog ljeta platio 53,5 miliona evra, a u istom periodu prodao je fudbalere za 142,9 miliona evra i tako potvrdio poziciju svjetskog lidera među klubovima po zaradi.

Ozbiljna fabrika novca je Benfika a ključni čovjek kluba predsjednik Rui Košta je i ovog ljeta povukao dobre poslovne poteze.

Najveći novac ovog ljeta Benfika je izdvojila za Vangelisa Pavlidisa, platila ga je 18 miliona evra AZ Alkmaru, a obeštećenje bi bilo i veće da Grk nije ulazio u posljednju godinu ugovora sa nizozeskim klubom.

Pavlidis je blistao u pripremnim utakmicama i u seriji tresao mreže, ali poslije pet kola šampionata Portugala ima samo po jedan gol i asistenciju.

Druga najveća investicija zatvorila je prelazni rok Benfike i ako je suditi po prvom utisku kupovina za 12 miliona evra Keremaa Akturkoglua od Galatasaraja mogla bi da se dobro isplati klubu iz Lisabona.

Poslije het-trika za reprezentaciju, Turčin je debitovao golom na prvenstvenoj utakmici za Benfiku i sigurno je da će biti startno krilo u Beogradu. Istisnuo je iz prvih 11 mladog Argentinca Prestijanija.

Benjamin Rolhajser plaćen je 9,5 miliona evra Estudijantesu, ali na mjestu desnog krila prednost ima prekaljeni Anhel Di Maria. Legenda južnoameričkog i svjetskog fudbala na sjajan način je pečatirao pobjedu nad Santa Klarom u subotu.

Poslije neuspjeha da u prošloj sezoni pronađe riješenje za odlazak sjajnog Grimalda u Leverkuzen, Benfika je ovog ljeta dovela dvojicu lijevih bekova i za njih platila obeštećenje od 14 miliona evra.

Jan-Niklas Beste je plaćen osam miliona evra Hajdenhajmu i imao je prednost na startu sezone, ali se povrijedio. Prošlog vikenda se vratio na klupu, a starter na mjestu lijevog beka je za šest miliona kupljen od Mančester Junajteda Alvaro Kareras.

Benfika je dovela bez obeštećenja vezistu Lenadra Bareira iz Majnca, a pozajmila je Renata Sančeza od PSŽ-a, Isu Kaborea od Mnačester sitija i Zekija Amdounija od Barnlija.

Po vrijednosti tima i ulaganju Befika je ispred Zvezde, ali daleko od toga da je šampion Srbije bez dobrih šansi. Lisabonski velikan je uzdrman na startu sezone, tu je i prednost domaćeg terena, prilika da se ekipa Vladana Milojevića uspješno startuje je realna.

Benfika je pobijedila Santa Klaru sa 4:1, ali ni taj meč sa novim trenerom nije prošao bez problema. Gosti su poveli već u 21. sekundi, a poslije pet kola ekipa ima tri pobjede, remi i poraz.

(Sport Klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije