Fudbal

Ko je bio Andreas Breme: Svestrani bek sa topom u nogama (VIDEO)

Ko je bio Andreas Breme: Svestrani bek sa topom u nogama (VIDEO)
Foto: Tanjug/AP | Ko je bio Andreas Breme: Svestrani bek sa topom u nogama (VIDEO)

Svijet fudbala je šokirala vijest o smrti Andreasa Bremea a čuveni njemački fudbaler preminuo je u utorak od posljedica srčanog udara u 64. godini.

Breme je za reprezentaciju Zapadne Njemačke, sa kojom je 1990. godine postao prvak svijeta u Italiji, odigrao 86 mečeva i postigao osam golova.

Jedan od tih golova učinio ga je vječnim. Pogodio je sa penala u 85. minutu u finalu pomenutog Mundijala, za pobjedu nad Argentinom 1:0 u Rimu i osvajanje svjetske titule.

Meksički sudija Edgardo Kodesal dosudio je sporan jedanaesterac za Nijemce, nakon faula Roberta Sensinija nad Rudijen Felerom.

 

 

Breme je prethodno postigao gol i u polufinalu sa Engleskom (1:1), u kojem su Nijemci slavili na penale i tako bio apsolutni heroj "elfa" na putu ka tituli šampiona svijeta.

Breme je bio svestran ofanzivni bek, sposoban da igra bilo gdje duž boka sa obje strane terena. Bio je poznat po svojoj sposobnosti da ubacuje loptu sa obje noge i preciznosti iz slobodnih udaraca i penala, posjedujući razoran udarac.

"Poznajem Endija 20 godina i još ne znam da li je lijevonog ili desnonog", opisao je jednom priliko nedavno preminuli Franc Bekenbauer Bremeovu sposobnost da centrira i šutira podjednako kvalitetno sa oba ekstremiteta.

Iako je bio poznat kao vrlo uporan igrač, Breme se istakao i po svom profesionalizmu tokom svoje karijere, kako na terenu tako i van njega.

Lotar Mateus je opisao Bremea kao najboljeg igrača sa kojim je igrao a mediji su ga opisivali kao "igrača za velike utakmice".

Najveći dio klupske karijere Breme je proveo u milanskom Interu (1988-1992), a uz Bajern, u kom je bio od 1986. do 1988. bio je član i menačkih Sarbrikena i Kajzerslauterna, kao i španske Saragose.

U kratkoj trenerskoj karijeri predvodio je sa klupe klubove iz domovine – Kajzerslautern (2000-2002) i Unterhahing (2004-2005), prenosi B92.

Zamalo da čisti toalete

Međutim nije sve u životu Bremea bilo sjajno jer su ga loši potezi 2014. doveli do finansijskog kraha, a zbog duga koji je porastao na 250.000 evra zamalo je ostao bez kuće. Tada je Bekenbauer uputio javni apel da mu se pomogne.

"Odgovorni smo da ga izvučemo uz ove situacije. Dao je puno njemačkom fudbalu, donio zemlji titulu svjetskog prvaka. Njemački fudbal sada mu mora da mu se oduži", naveo je tada između ostalog Bekenbauer.

Zanimljivo je da se među prvima javio bivši fudbaler Olivera Štraube čija kompanija se bavilačišćenjem i održavanjem sanitarnih čvorova.

 

"Želimo da ga zaposlimo. Andreas će na ovaj način da shvati šta stvarno znači rad i stvarni život. To će mu pomoći da poboljša svoj imidž", rekao je Štraube ali Breme je ipak izbjegao ovaj scenario.  

Njegova kompanija za izgradnju hibridnih terena je doživjela espanziju što je znaćilo i prestanak finansijskih muka.  

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije