Fudbal

Kejnovo prokletstvo koje traje 14 godina

Kejnovo prokletstvo koje traje 14 godina
Foto: Tanjug/AP | Kejnovo prokletstvo koje traje 14 godina

Engleski napadač Hari Kejn će još neko vrijeme morati da sačeka na trofej, pošto ni ove sezone nije uspeo da se dokopa ni jednog.

Španija je savladala Englesku sa 2:1 i dokopala se šampionskog pehara na Evropskom prvenstvu, a Kejn je još jednom "držao" ruku na trofeju, ali onda mu je izmakao.

Koliko je podbacio u ovom finalu, govori i činjenica da ga je Geret Sautgejt zamijenio u 61. minutu i šansu do kraja dao Oliju Votkinsu.

Nije se snašao najbolji napadač Engleske u istoriji. Za manje od pola mjeseca napuniće 31 godinu. Kada je u pitanju reprezentacija, vjerovatno su mu ostale još dvije šanse da se dokopa trofeja na velikom takmičenju sa Engleskom, a to je Svjetsko prvenstvo 2026. i Evropsko 2028. godine, piše b92.

U sličnoj situaciji se našao na EURO 2020, kada je Engleska poražena od Italije, ponovo je bio tako blizu, a na kraju završio daleko.

Napadači su potpuno podbacili na ovom turniru, ni jedan se nije istakao sa većim brojem golova, pa tako ni Kejn, postigao je svega tri pogotka.

Nije bio onaj pravi, a da jeste, možda bi se druga "pjesma pjevala" i u finalu. Kejn čeka već 14 godina na trofej, a izgleda da će još neko vrijeme to da bude slučaj.

"Ako ne možeš da pobijediš najbolje, ti im se priključi", možda se baš ovom rečenicom vodio Hari Kejn, koji je ovog ljeta iz Totenhema prešao u Bajern iz Minhena, sa vjerom da će osvojiti neki trofej.

To je djelovalo kao pun pogodak za engleskog napadača koji nema ni jedan trofej u svojim vitrinama, kako sa klubovima, tako i sa reprezentacijom.

Prelaskom u Bajern iz Minhena, vjerovatno je vjerovao da može da se dokopa prvog trofeja u dugogodišnjoj karijeri, dugoj 14 godina ali dočekala ga je totalno drugačija situacija.

Prvo ga je sačekalo iznenađenje u Superkupu Njemačke, gdje je Bajern poražen od Red Bul Lajpciga (3:0), potom eliminacija u Kupu Njemačke od trećeligaša Sarbrikena (2:1).

Na kraju ostao i bez Bundeslige, pošto je Bajer Leverkuzen riješio da osvoji trofej poslije dugo godina i tako prekine dominaciju minhenske ekipe.

Zanimljivo, posljednji put je Bajern izgubio titulu u sezoni 2011/12, kada je Kejn bio na početku svoje karijere i na pozajmici u Milvolu.

Od tada Bavarci su napravili niz od 11 uzastopnih titula, a ove sezone taj niz je prekinut, a Tomas Tuhel može da se okarakteriše kao jedan od najgorih trenera ekipe iz Minhena, ako ne i najgori.

Na Kejna je očigledno neko bacio "vradžbine", s obzirom da je i dominantni Bajern ove sezone itekako zakazao, piše b92.

Stali su i u polufinalu Lige šampiona, pošto ih je eliminisao aktuelni prvak Real Madrid.

Njegov učinak nije sporan, postigao je 36 golova ove sezone u Bundesligi čime je postao najbolji strijelac njemačkog šampionata.

Kada je u pitanju ukupan učinak u karijeri, Kejn je odigrao 643 utakmice za 14 godina karijere i postigao čak 510 golova, što je zapanjujuća statistika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije