Fudbal

Iz crno-bijelog albuma Drage Vujanovića: Osam decenija FK "Kozara"

Iz crno-bijelog albuma Drage Vujanovića: Osam decenija  FK "Kozara"
Foto: Ustupljena fotografija | Iz crno-bijelog albuma Drage Vujanovića: Osam decenija FK "Kozara"

GRADIŠKA - Album Drage Vujanovića, koji je, kao fudbaler i član stručnog štaba proveo pola vijeka u Fudbalskom klubu "Kozara", svjedoči o bogatoj istoriji ovog kluba, koji će uskoro, navršiti osam decenija pod ovim imenom.

Fudbalski entuzijasti iz grada na Savi, počeli su sastavljati tim i planirati takmičenja, kaže Drago, još dok su trajale završne borbe za oslobođenje u Drugom svjetskom ratu.

U junu 1945. godine, zvanično je osnovan Fudbalski klub "Kozara". Inicijativni odbor činili su Vaso Dukić, Vaso Petrović, Vojo Petrović, Vlado Pjatnicki i Joja Kapetanović.

Prvo takmičenje je počelo u jesen 1946. u prvenstvu Banjalučkog okruga.

U prvoj generaciji igrača bili su Vlado Pjatnicki, Krešo Fuks, Vojo Petrović, Vaso Petrović, Mehmed Ramić, Smail Hasanbegović, Đulaga Kozarčanin, Berto Sertić, Salih Osmić, Pero Radić, Ranko Milaković, Antun Senta, Mujo Bošnjak, Slavko Prčić, Hakija Sokol, Adem Tatarević i Joško Olah.

Pedesetih godina prošlog vijeka, ovaj gradiški klub bio je član Banjalučkog podsaveza, potom banjalučke Međupodsavezne lige, osvojivši titulu prvaka u sezoni 1964/65. godine. Fudbalski klub “Kozara” 1967/68. godine postao je prvak Međuopštinske lige i plasiroa se u Banjalučku zonsku ligu.

Veliki uspjeh Kozara je ostvarila u sezoni 1970/71. godine kada je postala prvak Krajiške zonske lige postala drugoligaš SFRJ, grupa zapad.

U prvoj drugoligaškoj utakmici,  22. avgusta 1971. godine protiv "Željezničara" iz Maribora, savladala sa 2:1.

U ovoj istorijskoj utakmci igrali su Crnec, Kovačević, Kovač, Zeničanin, Teljigović, Berić, Timarac, Ćatić (Tabaković), Vuleta, Vejzović i Bilanović.

U Drugoj ligi "Kozara" se zadržala četiri sezone, do 1975. godine kada preselila u niži rang, Republičku ligu BiH.

U drugoligaško društvo najpoznatiji tim iz Gradiške vartio se 1981. godine. Povratak među drugoligaše izborili su: Enver Ćatić, Mursel Šerifović, Slavko Lazović, Zoltan Dudaš, Dževad Unkić, Slobodan Kuljanin, Mate Mandžukić, Emir Hadžić, Dino Omerhodžić, Ivan Bedi, Irfan Trešnjić.

Do 1992. godine Kozara se takmičila u Republičkoj i Međurepubličkoj ligi, sve do rata u BiH. Sada se “Kozara” takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske a u toku su pripreme za novu sezonu.

Legenda na golu

Drago Vujanović govori o istorijskim utakmicama, kada je stadion bio pun a majstorije pojedinih i sada se prepričavaju.

U Gradišci je 2. jula 1961. odigrana je utakmica između "Kozare" i "Tekstilca" iz Dervente a povodom oproštaja Vase Petrovića, jednog od najboljih golaman u klupskoj istoriji koji je dominirao visinom, snagom, brzinom i nevjerovatnom odbranama gola.

"U ovom susretu Kozara je pobijedila sa 5:2 a Vaso otišao u legendu. On je imao mogućnost da ode u veći klub, veći grad ali nije htio napustiti Gradišku. Zbog Vase, zbog njegovih akrobatskih odbrana, publika je punila stadion", kaže Vujanović.

On pominje i druge igrače, Vasine klupske drugove. To su Adem Atko Kasumović, Asim Topić, Ranko Milaković – Gagan, Hamdija Sokol, Drago Stojanović, Halid Hasanbegović, Asim Hadžialagić – Hadžialaga, Mujo Bošnjak, Nihad Ćimić, Slavko Prčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije