Fudbal

Gruzija najljepša priča Eura: Autsajder sa kojim nema šale

Gruzija najljepša priča Eura: Autsajder sa kojim nema šale
Foto: Goal.com | Gruzija najljepša priča Eura: Autsajder sa kojim nema šale

Završena je prva faza Evropskog prvenstva u fudbalu u Njemačkoj, poznato je i kojih 16 ekipa je izborilo osminu finala, a među njima je i jedna koju niko nije očekivao i koja je istinski hit i najljepša priča ovog šampionata.

Gruzija je i prije početka bila među najvećim autsajderima, a taj epitet ima i u nokaut-fazi, iako je u srijedu uveče odigrala fantastičnu utakmicu i zasluženo porazila Portugal (2:0).

Decenijama su čekali priliku da odu na EP i poput reprezentacija Farskih ostrva, Andore, Malte... imali ulogu tima koji samo popunjava kvalifikacione grupe i ostalima služi za popravljanje razlike, a kada su se jednom dočepali smotre najboljih, odlučili su da svima pokažu da je to rezultat prolivenog znoja i ogromne želje, a ne puka slučajnost.

Na startu su izgubili od Turske, ali nisu igrali nimalo loše (1:3). Već protiv Čeha su pokazali da nisu samo statisti (1:1), a Portugalci su na svojoj koži najbolje osjetili koliko snažno grize tim koji sa klupe vodi nekadašnji francuski reprezentativac Vili Sanjol.

 

Njihov tim na tržištu vrijedi 165 miliona evra i nije najjeftinija reprezentacija na EP, ali polovina ovog iznosa ide na vrijednost napadača Napolija Hviču Kvarachelija, koji je na fudbalskoj pijaci "težak" 80 miliona evra.

Da vrijedi svaku paru, ovaj fudbaler je potvrdio protiv Portugala, kada je neumorno probijao defanzivnu liniju rivala, a osim njega i sjajnog golmana Valensije Georgija Mamardašvilija, dok se u istinskog junaka ovog tima pretvorio nesuđeno pojačanje Crvene zvezde Žorž Mikautadze.

Fudbaler francuskog Meca je sa tri gola trenutno prvi golgeter Eura, a zanimljivo je da se radi o momku koji je rođen u Francuskoj i jedva da zna jezik zemlje svojih roditelja. Ipak, to navijačima Gruzije nimalo ne smeta, jer ono što je pokazao u dresu "krstaša" bio je jezik koji savršeno razumiju.

Fudbal je učio u akademiji Liona i igrao za podmladak Francuske, ali je sa 15 godina morao da potraži novi klub. Lion ga nije više htio jer je im bio prenizak i fizički slab.

Želio je da ostane u rodnom gradu, ali je morao dalje i put ga je preko Sent Presta odveo u fudbalsku akademiju Meca. Tamo su njegov talenat i fudbalski kapacitet prepoznati, ali je  morao da zasluži mjesto u prvoj ekipi. Poslali su ga  u belgijski Seraing, a za drugoligaša je u prvoj sezoni postigao 19 golova i bio prvi strijelac šampionata, uvevši ih u elitnu rang.

U ljeto 2022. vraćen je u Mec, a naredne sezone je već postao vodeći igrač ovog tima, ali i druge lige Francuske. I sa Mecom je obezbijedio ulazak u Ligu 1. U to vrijeme se za njega zanimala beogradska Crvena zvezda, ali joj je Gruzin odmogao jer je golovima sebi toliko podigao cijenu da je došao na radar Ajaksa, koji ga je uzeo za 15 miliona evra.

Slavni nizozemski klub je u to vrijeme bio u totalnom haosu, pa Mikautadze nije praktično ni dobio priliku da se dokaže i pozajmljen je Mecu, koji ga je nakon serije golova otkupio. Pošto je Mec opet ispao u drugu ligu, Mikautadze će vjerovatno potražiti novu sredinu (spominje se Lens).

Za nacionalni tim Gruzije igra od 2021. i u 28 mečeva je postigao 13 golova, čime je zaslužio veliko povjerenje selektora Sanjola. Navijači su ga voljeli, a sada ga obožavaju jer, osim tri gola, na EP ima i jednu asistenciju.

"Najviše volim da postigne gol u posljednjim minutima", kaže napadač Gruzije.

Da li je pobjeda protiv Portugala bila rezultat opuštanja rivala i veliki nalet inspiracije i želje Gruzina, više nije ni bitno, ali jedno je sigurno, a to je da sada svi drugim očima gledaju ekipu Vilija Sanjola.

 

Znaju to dobro i njihovi naredni rivali Španci, koji će prije nedjeljnog okršaja osmine finala (21 čas) sigurno detaljno prostudirati partije autsajdera, sa kojim na Euru u Njemačkoj nema šale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije