Fudbal

Erik ten Hag - crna tačka Mančester junajteda

Erik ten Hag - crna tačka Mančester junajteda
Foto: Tanjug / AP | Erik ten Hag - crna tačka Mančester junajteda

​Fudbaleri Mančester junajteda nižu negativne rekorde na čelu sa Erikom ten Hagom, nizozemskim stručnjakom koji se pokazao kao baš i ne tako idealno rješenje za klupu trofejnog engleskog kluba.

Velikan sa "Old Traforda" je u četvrtak uveče remizirao na gostovanju Portu u drugom kolu Lige Evrope (3:3) čime je došao do neslavnog podatka da je na posljednjih 10 međunarodnih utakmica ostvario samo jednu pobjedu.

Surov podatak iz vizure trostrukog evropskog šampiona samo jedan je u nizu negativnih rekorda koji su "Crveni đavoli" ostvarili za vrijeme Ten Hagovog vakta.

Pojednostavljeno rečeno, nekadašnji trener Ajaksa je tokom dvogodišnjeg mandata u velikanu iz grada tekstilne industrije napravio nepopravljivu štetu i narušio reputaciju koja se decenijama sticala na Starom kontinentu. Na taj način postao je "crna tačka" Mančester junajteda.

Iako je već poslije 20 minuta, pri vođstvu od 2:0, zaličilo da će Junajted pregaziti Porto, rasplet u daljem toku utakmice izbacio je na površinu sve probleme Ten Hagovog tima.

Od 29 upućenih udaraca u pravcu Dioga Koste samo je osam završilo u okviru gola. Čak sedam primljenih pogodaka na posljednja tri meča upire prst krivice u Junajtedovu skupocjenu odbranu.

Remijem na "Dragau" Ten Hag je došao do neslavnog podataka da je ostvario tek devet pobjeda na 20 evropskih mečeva, uglavnom protiv klubova slabijeg renomea od Junajtedovog.

Posebno bodu oči tri primljena gola u Portu. Trostrukom kapitulacijom u "Zmajevom gnijezdu", engleski velikan je stigao do 24 utakmice pod Ten Hagovim vođstvom gdje je primio najmanje tri gola, što je skoro petina mečeva u kojima je vodio slavni klub.

Da problem bude veći, Junajted je izdvojio ogromna sredstva na dovođenje defanzivaca, pa je tako potrošio skoro 60 miliona funti na angažman Matijasa De Lihta i Nusera Mazrauija, tandema sa kojima je Ten Hag sarađivao u Ajaksu.

Ten Hagu na ruku ne idu ni izjave najiskusnijih igrača poslije mečeva. Hari Megvajer je rekao poslije remija u Portu da Junajted ima pshiloški problem u Evropi, dok je Kristijan Eriksen skrenuo pažnju da protivnici pokazuju više želje.

Remijem u Portu, Junajted je osvojio tek drugi bod u Ligi Evrope. Za vikend ga očekuje izazovno premijerligaško gostovanje Aston Vili, dok će krajem mjeseca imati težak zadatak protiv Murinjovog Fenerbahčea, prenose "Sportske".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije