Fudbal

Da li će "tri lava" konačno pokazati zube?

Da li će "tri lava" konačno pokazati zube?
Foto: Tanjug/AP | Da li će "tri lava" konačno pokazati zube?

Drugi četvrtfinalni dan na Evropskom prvenstvu u fudbalu u Njemačkoj donosi znatno manje atraktivne parove, ali ako nas je išta fudbal naučio, jeste to da nikada ne treba žuriti sa prognozama.

Sasvim je očekivano da dueli Engleske i Švajcarske od 18 časova i okršaj Nizozemske i Turske od 21 čas neće privući toliko pažnje, ali vrlo lako je moguće da po kvalitetu fudbalske igre i nivou fudbalske drame totalno nadmaše okršaje Nijemaca i Španaca, odnosno Francuza i Portugalaca.

Iako su Švajcarci, ali i Turci, pokazali da nisu na Euro došli samo da bi učestvovali, nekako svi očekuju polufinale između Engleske i Nizozemske.

Za Engleze kažu da su izmislili najvažniju sporednu stvar na svijetu, ali najbolji tim kolijevke fudbala se "provukao" do četvrtfinala zahvaljujući senzacionalnom golu Džuda Belingema u nadoknadi vremena.

Potez napadača Real Madrida svakako je već postao dio istorije, jer ne daje se svaki dan gol na velikoj sceni i to makazicama. Belingem je bio strijelac pobjedničkog gola protiv Srbije, ali navijači "gordog Albiona" sa velikom zebnjom dočekuju svaki meč, jer izabranici Gareta Sautgejta igraju daleko ispod očekivanja. "Tri lava" su na Euro došla s oreolom moćnog tima i ulogom prvog favorita šampionata, ali, osim pojedinačnog kvaliteta nekih igrača, nisu pokazali mnogo toga. Grupnu fazu su prebrodili sa pobjedom i dva remija, a ni protiv Slovaka nisu svojim fanovima dali razlog da bez brige dočekaju duel sa Švajcarcima.

Da stvari budu gore, Sautgejt ima dosta problema u sastavljanju tima, zbog čega će morati puno toga da mijenja. Štoper Mark Guehi zbog dva žuta kartona pauzira jedan meč, a Sautgejt će, navodno, zbog neprestanih kritika da igraju previše defanzivno, protiv Švajcaraca zaigrati s tri igrača u zadnjoj liniji.

"Ne bi bilo prvi put da tako igramo. To smo učinili i na prošlom EP za utakmicu s Njemačkom i jednom na Svjetskom prvenstvu 2018. tako da problema neće biti. Imamo sreće da imamo toliko kvaliteta u ekipi pa nam uopšte neće trebati nekakvog uigravanja za novi sistem. Imamo još jedan trening i na njemu ćemo sve do detalja dogovoriti", rekao je defanzivac Engleske Džon Stons.

Po jedan žuti karton imaju Belingem, Kobi Mejno, Fil Foden, Kiran Tripije i Konor Galagher i ako protiv Švajcarske dobiju drugi, neće moći igrati ako izbore polufinale. Dobra vijest za njih je da se kartoni brišu u polufinalu, a vjetar u leđa će im svakako biti i to što je Belingem za nepristojno gestikuliranje kažnjen samo uslovno na jedan meč i novčanom kaznom od 30.000 evra.

Sa druge strane Švajcarci zaista nemaju šta da izgube, jer su plasmanom među najboljih osam ekipa Starog kontinenta napravili veliki uspjeh, a to za ekipu Murata Jakina može biti veliki energetski podstrek da i Englezima "uzmu mjeru".

Ne treba zaboraviti da je Švajcarska prva ekipa koja je stigla do četvrtfinala i sa čistih 2:0 protiv aktuelnog šampiona Evrope Italije.

Od 21 čas igraju Nizozemska i Turska, a ekipu Ronalda Kumana kladionice već vide u polufinalu. "Lale" se nisu namučile protiv Rumuna u osmini finala, ali koliko je Turska nezgodna, uvjerila se Austrija, koju su takođe svi vidjeli kao četvrtfinalistu. Jeste ekipa Vićenca Montele imala i dosta sreće da izbaci uigran i čvrst tim Ralfa Rangnika, ali je pokazala nevjerovatnu volju i želju da u Njemačkoj ne budu samo statisti. U dramatičnoj predstavi su odoljeli totalnoj ofanzivi Austrijanaca, ali Nizozemci su ipak dosta kvalitetniji i opasniji rival. Golman Mert Gunok bio je heroj duela, baš kao i defanzivac Merih Demiral, ali na veliku žalost po navijače Turske, ovaj drugi je zbog političkih poruka suspendovan na dva meča pa je tako svoje saigrače ostavio na cjedilu.

Da li će ovo biti preskupa greška Demirala, ostaje da se vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije