Fudbal

Francuzi remijem protiv Poljske zakomplikovali put na EP

Francuzi remijem protiv Poljske zakomplikovali put na EP
Foto: UEFA.com | Bod Poljaka za oproštaj od EP, Francuzi na megdan Portugalu

Fudbaleri Poljske su se oprostili od Evropskog šampionata u Njemačkoj. Poljaci su podbacili na kontinentalnom šampionatu jer su zabilježili dva poraza (od Nizozemske 1:2, Austrije 1:3) a danas su remizirali (1:1) sa Francuskom pa su zauzeli posljednje mjesto u Grupi D.

Zbog toga u današnjem meču u Dortmundu nisu imali šta da izgube dok su Francuzi tražili pobjedu koja bi im donijela prvo mjesto u grupi i izjegavanje sudara u četvrtfinalu sa najboljim timom Grupe F a to je Portugal.

Ipak, "trikolori" su bolje otvorili meč i skoro sva uzbuđenja su bila pred golom Poljaka ali golova u prvih 45 minuta nije bilo.

Francuzi do ovog meča nisu postigli nijedan gol pošto su Austriju pobijedili autogolom Maksimilijana Vobera a sa Nizozemcima su igrali 0:0. Ipak, post su prekinuli u 56. minutu duela sa Poljacima i to golom Kilijana Embapea iz penala. Ovo je ujedno bio i prvi pogodak francuskog napadača na evropskim šampionatima.

Ovaj gol kao da je dodatno obeshrabrio neubjedljive Poljake koji su se poptuno povukli i nisu imali nikavo riješenje za igru rivala.

Ipak, u 76. minutu Upamekano je u kaznenom prostoru oborio Karola Sviderskog i sudija je pokazao na bijelu tačku. Najstrožu kaznu je izveo Robert Levandovski ali Majk Manjan je pročitao nejgovu namjeru i odbranio put. Razočarenje poljskih navijača trajalo je kratko jer je sudija odlučio da se penal ponovi. Opet su se oli u oči našli Levandovski i Manjan ali ovaj put čuvar mreže Francuske nije uspio da spriječi izjednačenje.

 

Do kraja meča su izabranici Didijea Dešana su pokušali da dođu do gola za pobjedu ali nisu uspjeli što uz pobjedu Austrije protiv Nizozemske (3:2) znači da su na kraju zauzeli drugo mjesto te ih na taj način potencijalno u četvrtfinalu očekuje Portugal. U osmini finale igraju protiv drugoplasirane ekipe iz grupe E.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije