Fudbal

Bajer će biti "žrtva" sopstvenog uspjeha

Bajer će biti "žrtva" sopstvenog uspjeha
Foto: x.com | Bajer će biti "žrtva" sopstvenog uspjeha

Najveća priča tekuće fudbalske sezone je fantastični Bajer Leverkuzen, a "farmaceuti" su na sjajnom putu da okončaju jedanaestogodišnju dominaciju minhenskog Bajerna u Bundesligi.

Osim toga, stigli su i do polufinala Kupa, te osmine finala Lige Evrope, pa su u igri za trostruku krunu. Skoro jednoglasan je stav fudbalske javnosti da Bajer igra najbolji fudbal u cijeloj Evropi.

Bez poraza su na 32 utakmice, u kojima su pritom postigli 95 golova. U međuvremenu su "razmontirali" i najvećeg rivala Bajern sa 3:0 na svojoj "Baj areni".

Usprkos svemu, teško je očekivati da će se Bajer pretvoriti u dinastiju koja bi vladala njemačkim i evropskim fudbalom u narednim godinama. Kako to uglavnom biva sa "manjim" klubovima koji poslije višegodišnjeg tihog razvoja dostignu nivo najbogatijih, vrlo je izvjesno da će na kraju sezone uslijediti rasprodaja.

Kako navodi Index.hr, osim trenera Čabija Alonsa, i pet fudbalera je na radaru najvećih evropskih klubova u predstojećem prelaznom roku.

Trenutno najskuplji je mladi njemački ofanzivni vezista je Florijan Virc (20). Bajerova desetka prema Transfermarktu košta 100.000.000 evra, a proizvod je Kelnove fudbalske škole. Bajer ga je doveo prije četiri godine za 200.000 evra. Igra fantastično nakon što se oporavio od povrede prednjih ukrštenih ligamenata, zbog koje je propustio većinu prošle sezone. U svim takmičenjima ove sezone Virc je postigao osam golova i podijelio 15 asistencija.

Nizozemac Džeremi Frimpong (23) pokriva desnu stranu terena i ima odličnu statistiku od osam golova i 11 asistencija. Sjajan je u tandemu sa Aleksom Grimaldom, koji igra na lijevoj strani. Čak deset godina kalio se u omladinskom pogonu Mančester Sitija, a početkom 2021. preko Seltika je stigao u Njemačku. Jedan je od najbržih igrača Evrope. Prema Transfermarktu, vrijedi 50.000 evra, a loša stvar po Bajer je što ima otkupnu klauzulu od "samo" 40 miliona evra.

Trenutno 40 miliona vrijedi reprezentativac Burkine Faso Edmond Tapsoba (25), koji najčešće drži poziciju desnog bočnog štopera u Alonsovom sistemu sa trojicom u posljednjoj liniji. Tapsoba je dobar s loptom u nogama, što je vrlo bitno Alonsu, koji insistira na kratkim dodavanjima i otpornosti na presing. Ljetos je Totenhem želio da ga dovede, ali se londonski klub na kraju ipak odlučio za Nizozemca Mikija van de Vena.

Nigerijac Viktor Boniface (23) ove sezone je najbolji strijelac Bajera sa 16 golova i osam asistencija u 23 nastupa. Trenutno je povrijeđen, a na teren će se vratiti tek krajem sezone, pa je Alonso kao njegovu zamjenu doveo Borhu Iglesijasa na pozajmicu iz Betisa. Boniface je ljetos doveden iz belgijskog Union Sen-Žiloa za odštetu od 20 miliona evra, što je za tim iz Leverkuzena ozbiljna svota. Trenutna vrijednost mu je 40.000.000 evra, a pošto je Arsenal bacio oko na njega, vrijediće i više.

Peta akvizicija bi trebalo da bude Pijero Hinkapi (22). Reprezentativac Ekvadora stigao je prije tri godine iz argentinskog Taljeresa za 6,5 miliona evra i pokazao se kao pun pogodak. Radi se o kompletnom štoperu kojem dodatnu vrijednost daje činjenica što je ljevonog. Najčešće igra na lijevoj strani i zadužen je za pokrivanje prostora koji iza sebe ostavlja Grimaldo. Vrijednost prema Transfermarktu mu je oko 35.000.000 evra, navodi Index.

Što se tiče Čabija Alonsa (42), on se već spominje kao nasljednik Jirgena Klopa u Liverpulu.

Španac je preuzeo Bajer u trenutku kada se borio za opstanak, pa ga odveo do šestog mjesta i polufinala Lige Evrope. Ove sezone podigao je ekipu na još viši nivo. Zbog toga mnogi smatraju da bi ovo ljeto moglo da liči na ono od prije 20 godina, kada su evropski klubovi krenuli u žestoku trku za tadašnjeg hit-trenera Žozea Murinja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije