Fudbal

Ante Budimir ruši golgeterske rekorde

Ante Budimir ruši golgeterske rekorde
Foto: HNS | Ante Budimir ruši golgeterske rekorde

Ante Budimir stigao je na okupljanje fudbalske reprezentacije Hrvatske u sjajnoj golgeterskoj formi. Novim pogotkom u remiju Osasune protiv Getafea stigao je do trećeg ovosezonskog prvenstvenog pogotka kojim je pomaknuo granice kad su u pitanju neki značajni rekordi.

Budimir se, između ostaloga, izjednačio s Ivanom Rakitićem na drugom mjestu hrvatskih golgetera u španskom prvenstvu. Budimir i Rakitić postigli su 61 pogodak, na prvom mjestu je Davor Šuker sa 114 pogodaka, što je za njih svakako još jedan dobar izazov.

I ne samo to, Budimir drži drugo mjesto najboljih strijelaca Osasune u Primeri s 48 pogodaka, ispred Jana Urbana s 45 i iza Sabina Andoneguija (57). S obzirom na činjenicu da Budimira ugovor s Osasunom veže do 2027. godine i uzimajući u obzir njegove golgeterske navike, postoji velika mogućnost da će uskoro postati najbolji strijelac Osasune svih vremena u elitnom španskom fudbalskom razredu.

Kad je, pak, u pitanju lista najboljih stranih golgetera u Osasuni svih vremena (u svim takmičenjima), Budimir drži drugo mjesto s 51 pogotkom, iza Jana Urbana (59), a ispred trećeplasiranog Johna Aloisija (34). Budimir je na trećem mjestu stranih igrača s najviše nastupa za Osasunu u Primeri, skupio ih je ukupno 131. Ispred njega su Jan Urban (156) i Javad Nekounam (149), Ante je nadmašio Aloisija (121) i Mohu (121).

Hrvatski napadač uvjerljivo vodi i na tabeli Osasuninih strijelaca s najboljim prosjekom odigranih minuta i pogodaka u istoriji kluba. Otkako je stigao u Pamplonu, Budimir u prosjeku postiže pogodak svaku 171 minutu, Sabinu Andoneguiju je trebalo za pogodak 206 minuta, a Patksiju Iriguibelu 230 minuta.

Budimir i dalje drži rekord Osasune po postignutim pogocima u kontinuitetu, u sezoni 2021./22. bio je strijelac u šest kola u nizu, Chengue Morales je zabijao pet kola za redom u sezoni 2004./05. Jednako tako, Ante Budimir je prošle sezone postigao 17 prvenstvenih pogodaka i skočio na drugo mjesto najboljih strijelaca Osasune u jednoj prvenstvenoj sezoni. Samo je Julian Vergara davne sezone 1935./36. postigao više golova (20).

Ante Budimir visoko kotira i na još jednoj ljestvici. Otkako je 2018. godine stigao u Primeru, samo četvorica igrača su u tom razdoblju postigla više prvenstvenih pogodaka od Budimira: Karim Benzema (90), Iago Aspas (70), Gerard Moreno (66), Joselu Mato (62). Budimir je peti sa 61 pogotkom na kontu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije