eSport i igrice

Vraća se legendarna mobilna igra "Flappy Bird"

Vraća se legendarna mobilna igra "Flappy Bird"
Foto: Twitter / Printscreen | Vraća se legendarna mobilna igra "Flappy Bird"

​Prije desetak godina svijetom mobilnih igara je poput tornada prohujao novi trend - svi su odjednom pohrlili preuzeti i igrati malenu, jednostavnu, ali vrlo zaraznu i ponekad frustrirajuću igru, "Flappy Bird". Nju je bio izradio vijetnamski developer Dong Ngujen, stavio je na App Store u maju 2013. te na Google Play Store početkom 2014. godine, a ubrzo je ona prerasla i njega i sva njegova očekivanja.

Na vrhuncu popularnosti, već u februaru 2014., Ngujen je odlučio povući igru s trgovina aplikacija jer, kako je napisao, "nije to više mogao izdržati".

"Flappy Bird" je bilježio više od 100 miliona igrača, njegov autor zarađivao je navodno i do 50 hiljada dolara na dan samo od prikazivanja reklama, ali, eto, sva ta svjetska pažnja i slava slomili su ga toliko da je od svega odustao i odbio ponovo igru učiniti dostupnom.

Od tada se pojavilo na desetine klonova, neki su na oglasnicima skupo prodavali mobilne s instaliranim "Flappy Birdom", a igra je s godinama ušla u legendu.

Početkom ove godine, pak, istekla je desetogodišnja zaštita autorskih prava na njeno intelektualno vlasništvo, Ngujen je nije produžio, pa je prava besplatno "zgrabila" kompanija Gametech Holdings.

Ona sada najavljuje veliki ribut originalnog "Flappy Birda", prenosi "Bug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije