eSport i igrice

Prije 24 godine "Command & Conquer: Red Alert 2" ispisao istoriju (VIDEO)

Prije 24 godine "Command & Conquer: Red Alert 2" ispisao istoriju (VIDEO)
Foto: Twitter / Printscreen | Prije 24 godine "Command & Conquer: Red Alert 2" ispisao istoriju (VIDEO)

​Strateški serijal "Command & Conquer" žario je i palio devedesetih godina, a svakom idućom igrom dostavljao je nešto novo. Tek su 2000. krenuli formalni nastavci, a prvi numerisani bio je "Red Alert 2", ujedno i prvi kojega nije radila glavna ekipa Westwood Studiosa nego njihova Pacific podružnica kojoj je to bio trening za kasniji "C&C: Generals".

"Red Alert 2" nastavio je trzavice na relaciji između SAD-a i SSSR-a koje eskaliraju u otvoreni sukob. Iza kulisa se pak pratila priča o sovjetskom uređaju za kontrolisanje ljudskih umova, bilo je tu špijunskih akcija, Albert Ajnštajn je razvio novu tehnologiju za spas Pentagona. U sovjetskoj smo kampanji branili djedovinu od korejskih okupatora, pretvorili Ajfelov toranj u veliki energetski top, bilo je tu svega.

Baš kao i u drugim C&C igrama, priča je ovdje bila prezentovana kroz igrane sekvence sa stvarnim glumcima. Naravno da su to bile vrhunski producirane animacije koje danas izgledaju smiješno, ali prije dvadeset i nešto godina jednostavno nije bilo ničeg boljeg. Likovi poput Jurija, premijera Romanova i predsjednika Dugana bili su toliko stereotipisani da je to naprosto prekrasno.

"Red Alert 2" u gejmpleju se nije drastično razlikovao od ostalih C&C igara, što je bila dobra stvar. Ponovo smo imali dvije kampanje i dvije vojske sa različitim prednostima i slabostima. Cilj je gejmpleja uvijek bio natjerati protivničku stranu na kapitulaciju uništavanjem baza ili poražavanjem protivničkih generala. Uz single-player kampanje postojao je još Skirmish protiv AI protivnika. Protiv drugih igrača moglo se igrati u LAN-u ili mrežno u formatu privatnih igara ili turnira.

"C&C: Red Alert 2" bio je lansiran uz vrlo dobru recepciju kritike i publike. Pojedinačni podaci o prodaji "Red Alerta 2" nikad nisu objavljeni, ali znamo kako je igra bila dovoljno uspješna da dobije ekspanziju "Yuri’s Revenge", koja je uslijedila godinu dana kasnije. Naknadno je igra morala mijenjati svoje promotivne materijale jer je prikazivala napad aviona na tornjeve koji su bili uništeni u terorističkom napadu 2001. godine.

"Red Alert 2" bio je i ostao ekskluziva za PC. Nije završio kao dio C&C remaster paketa te je u digitalnom izdanju dugo bio dostupan samo na Originu. Međutim, početkom 2024. napokon je stigla verzija za Steam, koja se u paketu s ekspanzijom prodaje po cijeni od 20 evra, prenosi "HCL".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije