Svijet

Zet Sulejmanija novi lider Hezbolaha

Zet Sulejmanija novi lider Hezbolaha
Foto: Tanjug/AP | Zet Sulejmanija novi lider Hezbolaha

BEJRUT - Izvršno vijeće Hezbolaha imenovalo je Hašema Safiedina, istaknutu ličnost u rukovodstvu militantne grupe iz Libana, za nasljednika ubijenog Hasana Nasralaha na mjestu generalnog sekretara, navode izori portala Al Arabia.

Nasralah je ubijen u svom veoma utvrđenom podzemnom štabu, izgrađenom ispod kompleksa od šest zgrada u srcu Dahije, južnog predgrađa Bejruta, u masovnom izraelskom vazdušnom napadu u petak. Navodno je preminuo od gušenja u neprovjetrenom bunkeru, zbog čega je njegovo tijelo izvučeno netaknuto iz ruševina.

Safiedin je bio blizak ubijenom komandantu Revolucionarne garde Irana Kasemom Sulejmanijem nakon što je njegov sin Reza se 2020. oženio Zejnep, ćerku generala kojeg je iste godine ubio američki dron i koji se smatra arhitektom iranske bliskoistočne strategije.

Safiedin je Nasralahov rođak i bio je jedan od viših oficira koji nisu bili prisutni na mjestu napada gdje je ubijeno nekoliko visokih komandanata Hezbolaha. Njegov brat Abdulah je predstavnik Hezbolaha u Iranu.

Rođen je 1964. u Deir Kanoun en-Nahru, selu blizu Tira u južnom Libanu. Studirao je teologiju zajedno sa Hasanom Nasralahom u Nadžafu, u Iraku, i Komu u Iranu. To su dva glavna centra šiitskog verskog obrazovanja, prenosi Euronews.

Pripreman je da naslijedi Nasralaha od 1994. godine, kada je pozvan iz Koma u Bejrut da predvodi izvršno vijeće i nadgleda političke operacije grupe. Prema nekim izvještajima Nasralah je 2008. predložio Safiedina za nasljednika, nakon što je saznao za plan Izraela da ga ubije.

Safiedin je do sada bio na čelu izvršnog vijeća grupe. Njegova porodica uživa veliko poštovanje u šiitskim krugovima i njoj pripada nekoliko teologa i političara. 

Safiedin se tokom tri decenije, bavio se mnogim osjetljivim dnevnim poslovima unutar grupe, od upravljanja institucijama do nadgledanja finansija i investicija u zemlji i inostranstvu.

Kao i Nasralah, Safiedin je poznat po svom javnom i političkom prisustvu, kao i svojim vatrenim i elokventnim govorima. 

"Ako je naša dužnost, kao što je danas, da budemo na jugu Libana i borimo se protiv ovog neprijatelja i nudimo svoje mučenike, spremni smo da žrtvujemo sve, uvjereni da će nam Alah dati pobjedu kao i 2006.", rekao je novi lider Hezbolaha u govoru 13. jula.

Američka vlada proglasila je Safiedina teroristom 2017. Sankcije mu je uvela i Saudijska Arabija, zamrzavajući svu imovinu koju drži u zemlji.

On se smatra pripadnikom tvrde linije unutar Hezbolaha, koji se zalažu za pojačana vojna dejstva protiv Izraela.

U drugom govoru istog mjeseca, on je naglasio da je "Liban zabrinut za rat protiv izraelskog neprijatelja bez ograničenja i granica".

Kao i Nasralah, Safiedin je često ponavljao da Hezbolah neće prestati da podržava front u Gazi sve dok Izrael ne zaustavi svoju ofanzivu, u kojoj je od oktobra prošle godine ubijeno više od 41.000 ljudi.

Safiedin ima dobre odnose sa Teheranom. Osim što je proveo godine studirajući teologiju u Komu, on je bio blizak sa ubijenim komandantom Revolucionarne garde Irana Kasemom Sulejmanijem nakon što je njegov sin Reza se 2020. oženio Zejnep, ćerku generala kojeg je iste godine ubio američki dron i koji se smatra arhitektom iranske bliskoistočne strategije.

Uprkos njegovoj dubokoj umješanosti u operacije Hezbolaha, on je zadržao relativno nizak javni profil, ali se to u zadnje vrijeme mijenja.

Safiedin se više puta pojavio u javnosti, posebno tokom sahrana boraca Hezbolaha ubijenih u Siriji, u ratu u kojem se bore na strani sirijske vojske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije