Svijet

Zelenski se sastao sa Starmerom

Zelenski se sastao sa Starmerom
Foto: Tanjug/AP | Zelenski se sastao sa Starmerom

LONDON - Premijer Velike Britanije Kir Starmer sastao se danas u Londonu sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Kako je ranije najavljeno, Zelenski će tokom sastanka u Dauning stritu iznijeti detalje svog "plana pobjede", dok će Starmer potvrditi "stalnu posvećenost i podršku" Ukrajini.

 

Razgovori dolaze u trenutku kada sukob sa Rusijom ulazi u treću zimu i usljed izgleda da republikanski kandidat Donald Tramp, za koga se smatra da manje podržava Ukrajinu, pobijedi na američkim predsjedničkim izborima u novembru, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Novi generalni sekretar NATO-a Mark Rute, takođe je stigao u Dauning strit kako bi učestvovao na sastanku sa Zelenskim.

Rute će imati i razgovor jedan na jedan sa britanskim premijerom, dok će Zelenski otputovati u Francusku i Italiju da nastavi svoju evropsku diplomatsku turneju.

Za dolazak Zelenskog u Dauning stritu je postavljen crveni tepih, a dvojica lidera su se rukovala i zagrlila na stepenicama broja 10.

"Hvala narodu Ujedinjenog Kraljevstva, narodu vaše velike zemlje, za snagu koju nam ulivate od samog početka rata", rekao je on pre početka sastanka.

On je najavio da će izneti detalje o takozvanom planu pobjede Ukrajine, strategiji za sljedeću fazu rata.

Starmer je istakao da je "veoma važno da smo u mogućnosti da pokažemo našu stalnu posvećenost podršci Ukrajini" i da je ovaj susret prilika da "prođemo kroz plan, da razgovaramo detaljnije".

"Ovo je tako važna borba za vas i za nas", poručio je premijer Velike Britanije.

Agenda za pregovore u Dauning Stritu nije objavljena, ali će Zelenski vjerovatno tražiti od Starmera dozvolu da koristi rakete koje su Britanci isporučili na ruskoj teritoriji, navodi britanski javni servis.

On je javno pozvao da se njegovim snagama dozvoli da gađaju ruske vojne logističke ciljeve duboko u Rusiji pomoću projektila Storm Shadow ali do sada nije uspio u tim naporima. SAD takođe treba da daju dozvolu da se rakete koriste u Rusiji, prenosi Tanjug.

Ukrajina se nadala da će planirani samit kasnije ove nedjelje u Ramštajnu u Njemačkoj, koji je trebalo da okupi najveće vojne saveznike zemlje, odobriti korišćenje raketa dugog dometa.

Međutim, samit je odložen jer američki predsjednik Džozef Bajden nije u mogućnosti da prisustvuje, zbog vanredne situacije usljed uragana Milton, koji je izazvao veliku štetu na Floridi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije