Svijet

Zelenski iduće sedmice stiže u Dubrovnik?

Zelenski iduće sedmice stiže u Dubrovnik?
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski iduće sedmice stiže u Dubrovnik?

U Dubrovniku će se 9. oktobra u organizaciji Kancelarije predsjednika Vlade Hrvatske održati samit podrške Ukrajini zemalja jugoistočne Evrope na koji, kako se neslužbeno saznaje, dolazi i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Iako još uvijek nema detalja o ovom događaju, u Dubrovniku se očekuju čelnici svih zemalja evropskog jugoistoka te najviši funkcioneri Evropske unije, a ukrajinski predsjednik Zelenski tom bi prilikom, između ostalog, trebao posjetiti i tvrđavu Imperial na Srđu u kojoj se nalazi i Muzej Domovinskog rata.

Kako je tokom boravaka u SAD-u za televiziju Bloomberg kazao premijer Andrej Plenković, u Dubrovniku se želi pokazati solidarnost i puna podrška Ukrajini i to zemalja koje imaju istorijske veze s ukrajinskim narodom, prenosi Dubrovački vjesnik.

“Želimo ih podržati u njihovim naporima za slobodu i teritorijalnu cjelovitost, ali jednako tako želimo vidjeti kako možemo osigurati da ukrajinsko gospodarstvo funkcionira dobro u okolnostima koje su često vrlo teške”, kazao je za Bloomberg predsjednik hrvatske Vlade potvrdivši održavanje samita kojeg je najavio kada je početkom septembra posjetio Kijev.

Premijer je podsjetio kako je na europskoj razini Hrvatska sudjelovala u donošenju odluke o pružanju pomoći Ukrajini vrijedne 50 milijardi eura kroz naredne četiri godine te istaknuo kako će Hrvatska nastaviti pružati kontinuiranu političku, gospodarsku, humanitarnu i vojnu podršku ukrajinskom narodu.

Sasvim sigurno nadolazeći samit biće popraćen viskim mjerama osiguranja, no uprkos što i dalje u Dubrovniku traje turistička sezona, gužve u gradu daleko su manje nego su bile ovog ljeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije