Svijet

Zelenski: Pogođeno više od 30 ruskih postrojenja za naftu

Zelenski: Pogođeno više od 30 ruskih postrojenja za naftu
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zelenski: Pogođeno više od 30 ruskih postrojenja za naftu

KIJEV - Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je da su ukrajinske snage pogodile više od 30 ruskih postrojenja za preradu i skladištenje nafte.

Ukrajina je ove godine pojačala napade na rusku naftnu infrastrukturu u nastojanju da poremeti snabdijevanje ruske vojske naftom i ograniči prihode Moskve za finansiranje specijalne vojne operacije, prenosi Srna.

"Pogođeno je više od 30 rafinerija nafte, terminala i naftnih skladišta", rekao je Zelenski oficirima Centra za specijalne operacije A Službe državne bezbjednosti /SBU/, koji su učestvovali u napadima.

Zelenski nije naveo nikakve druge detalje niti je rekao u kom su vremenskom okviru pogođena postrojenja. Video njegovog obraćanja objavljen je na njegovom nalogu na mreži "Iks".

Ukrajina je u ovim udarima koristila svoje dronove dugog dometa, koje su razvili vojna obavještajna služba i SBU.

"Za dronove SBU udaljenost od 1.500 kilometara više nije problem", rekao je Zelenski. U napadu 9. maja pogođena je velika rafinerija regiji Baškirije.

U posljednjem napadu 21. juna, dronovi su pogodili četiri rafinerije, uključujući rafineriju Ilski, koja je jedan od glavnih proizvođača goriva na jugu Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije