Svijet

Zelenski: Modi može pomoći oko okončanja rata u Ukrajini

Zelenski: Modi može pomoći oko okončanja rata u Ukrajini
Foto: Tanjug / AP | Zelenski: Modi može pomoći oko okončanja rata u Ukrajini

KIJEV - ​Indija može pomoći u okončanju ruskog rata u Ukrajini, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u ponedjeljak.

Zelenski je za "The Times of India" rekao da je Nju Delhi ključni globalni igrač i da bi mogao dovesti Moskvu za pregovarački sto.

"(Indijski premijer Narendra) Modi je premijer zaista ogromne zemlje iz perspektive stanovništva, privrede, uticaja i značaja”, rekao je.

Nastavio je:

"Modi može uticati na kraj ukrajinskog rata. To je njegova ogromna vrijednost u svakom sukobu, to je ogromna vrijednost Indije", dodao je Zelenski.

Ukrajina je počela sve više gledati na Indiju - najmnogoljudniju naciju na svijetu, koja je dugo promovisala nesvrstanost u svojim vanjskim odnosima - kao na svog idealnog posrednika u odnosima s Kremljom.

Dok se Nju Delhi dosljedno suzdržavao od osude specijalne vojne akcije predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu i tražio prijateljski odnos s Moskvom, govorio je u prilog poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Modi je obećao da će biti "prijatelj" Kijeva i pomoći u postizanju mirovnog sporazuma tokom posjete glavnom gradu Ukrajine u avgustu.

Zelenski je u ponedjeljak signalizirao da je otvoren za to da Nju Delhi predvodi mirovne pregovore, rekavši da bi se oni "nedvojbeno" mogli održati u Indiji.

Ali je dodao da bi Indija mogla izvršiti pritisak na Moskvu na druge načine, kao što je "blokiranje ruske privrede, blokiranje jeftinih izvora energije, blokiranje odbrambeno-industrijskog kompleksa Rusije", rekao je Zelenski, a navodi "Politico".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije