Svijet

Zbog klimatskih promjena Italija i Švajcarska moraju korigovati granicu

Zbog klimatskih promjena Italija i Švajcarska moraju korigovati granicu
Foto: Pixabay | Zbog klimatskih promjena Italija i Švajcarska moraju korigovati granicu

CIRIH, RIM – Švicarska i Italija prekrojile su dio svoje granice u Alpama zbog otapanja ledenjaka uzrokovanog klimatskim promjenama. Dio granice nalaziće se ispod Materhorna, jedne od najviših planina u Europi, u blizini brojnih popularnih skijališta.

Veliki dijelovi švajcarsko-italijanske granice određeni su grebenima ledenjaka ili područjima vječnog snijega, ali topljenje ledenjaka uzrokovalo je pomicanje ovih prirodnih granica, što je dovelo do toga da obje zemlje traže ispravljanje granice. Švajcarska je u petak službeno odobrila sporazum o promjeni, ali Italija to tek treba učiniti. Ovo slijedi nakon nacrta sporazuma zajedničke švajcarsko-italijanske komisije iz maja prošle godine, piše Index.

Prošle je godine Glamos upozorio da se neki švajcarski ledenjaci smanjuju tako brzo da je malo vjerovatno da se mogu spasiti, čak i ako se globalne temperature zadrže unutar ciljanog porasta od 1.5 celzijevih stepeni prema Pariškom klimatskom sporazumu.

Stručnjaci kažu da bi bez smanjenja stakleničkih gasova povezanih s globalnim promjenama veći ledenjaci poput Aleča - koji nije na granici - mogli nestati unutar jedne generacije. Na švajcarskim ledenjacima posljednjih je godina došlo do brojnih otkrića zbog njihova otapanja i brzog skupljanja.

U julu prošle godine potvrđeno je da su ljudski ostaci pronađeni u blizini Materhorna pripadali njemačkom alpinistu nestalom 1986. Penjači koji su prelazili ledenjak Teodul iznad Cermata primijetili su planinarsku čizmu i dereze kako izviruju iz leda.

Godine 2022. olupina aviona koji se srušio 1968. izronila je iz ledenjaka Aleč, a tijelo nestalog britanskog penjača Džonatama Konvila otkrio je 2014. godine pilot helikoptera koji je uočio nešto neobično dok je dostavljao zalihe u planinarski dom na Materhornu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije