Svijet

Zbog greške u obračunu Pentagon šalje Ukrajini još dvije milijarde dolara u oružju i municiji

Zbog greške u obračunu Pentagon šalje Ukrajini još dvije milijarde dolara u oružju i municiji
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zbog greške u obračunu Pentagon šalje Ukrajinu još dvije milijarde dolara u oružju i municiji

VAŠINGTON - Pentagon je utvrdio da su u obračunu za municiju, rakete i drugu opremu poslatu Ukrajini počinjene greške u iznosu od dvije milijarde dolara, što je omogućilo pronalaženje dodatnih dvije milijarde dolara za oružje za Ukrajinu.

Kako je pokazao izvještaj vladine kancelarije za obračun, američko Ministarstvo odbrane suočeno je sa poteškoćama u tačnoj procjeni vrijednosti vojnog materijala poslatog Ukrajini, zbog nejasnih definicija u obračunavanju, prenosi Reuters.

Na taj način je u 2023. nastala greška u procjeni poslatog oružja i materijala od 6,2 milijarde dolara.

Pentagon je obavijestio ovu kancelariju da je od tada učinjena dodatna greška, pa je vrijednost materijala poslatog u Ukrajinu precijenjena za još dvije milijarde dolara.

To ima za posljedicu da sada Kijevu može biti isporučeno oružje u vrijednosti dodatne dvije milijarde dolara kako bi se pokrila količina pomoći koju je odobrila administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena.

Kancelarija za obračun navela je da su do nedosljednosti u vezi vrijednosti vojne pomoći dovele neodređene definicije u Aktu o pomoći inostranstvu, kao i odsustvo konkretnih smjernica o procjeni vrijednosti, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije