Svijet

Zašto su Moldavci većinom glasali protiv evropske budućnosti?

Zašto su Moldavci većinom glasali protiv evropske budućnosti?
Foto: Tanjug/AP | Zašto su Moldavci većinom glasali protiv evropske budućnosti?

Nedjeljni rezultati glasanja u Moldaviji šokantno su se razlikovali od svih predviđanja. Niko nije očekivao ovaj ishod.

Referendum o evropskoj integraciji donio je pozitivan rezultat. Glasači su tijesnom većinom podržali izmjene ustava, što znači da će odredbe o evropskoj integraciji sada biti uključene u glavni zakon Moldavije. Međutim, ovaj je rezultat osigurala dijaspora. Nasuprot tome, stanovnici Moldavije su se usprotivili bližim vezama zemlje s EU, piše Evropska Pravda.

Rezultati predsjedničkih izbora takođe nisu ohrabrujući.

Sinoć se napeto čekao trijumf

Formalno, predsjednica Maia Sandu zauzela je prvo mjesto i još uvijek ima dobre šanse za pobjedu u drugom krugu. No, ta pobjeda neće doći lako i vjerovatno će je takođe osigurati dijaspora.

Sinoć se u sjedištu kampanje Maie Sandu u Kišinjevu osjećala napetost iščekivanja ne samo pobjede već i trijumfa. Činilo se da postoje svi razlozi za optimizam.

Strategija na kojoj je moldavska proevropska vlada radila posljednjih mjeseci funkcionisala je čak i bolje od očekivanog, što su pokazali podaci koji su pristizali iz Centralne izborne komisije (CEC) tokom glasanja. Stoga se činilo da je pobjeda osigurana.

Svi glavni Sanduini protivnici imali su proruski imidž, takmičeći se za isto biračko tijelo. U međuvremenu, Sandu je imala značajnu prednost - bila je jedina kandidatkinja koja je obećavala uvesti Moldaviju u EU i imala je konkretne rezultate koji su poduprli to obećanje.

Međutim, Sandu se suočila s nevidljivim protivnikom kojeg je vrlo teško nadvladati – odazivom birača.

Moldavci glasali protiv EU, dijaspora za

Zbog toga se pojavila ideja održavanja referenduma o evropskom putu zajedno s predsjedničkim izborima. Ovo je glasanje trebalo pretvoriti "dosadne i neinteresantne" izbore u još jedan istorijski događaj za zemlju. Referendum je zaista postao središte javne rasprave i ruskih napora, premda su postojale skeptične procjene važnosti tih ustavnih promjena.

Dan glasanja dokazao je da je plan uspio. Odaziv je oborio rekorde, uključujući u Kišinjevu, što je bilo presudno za Sandu. Još važnije, rekordan broj birača izašao je na birališta u EU, gdje je podrška za EU i Sandu bila zagarantovana.

Gotovo 240.000 birača iz dijaspore, u poređenju s 1,3 miliona unutar Moldavije, nagovijestilo je uspjeh. U sjedištu Sandu čak se govorilo o velikoj vjerovatnosti pobjede u prvom krugu, pogotovo jer su zapažanja s terena dodatno povećavala optimizam.

No, prvi rezultati prebrojavanja glasova iz CEC-a izazvali su šok. CEC je izvijestio da su glasovi protiv evropskog izbora dominirali. Ovaj trend bio je konzistentan u svim regijama Moldavije.

Tijesna pobjeda

U Sanduinom press centru, trijumf se pretvorio u očaj. Njena obećana konferencija za medije stalno je odgađana, a kasnije je njena izjava pažljivo formulisana kako bi gotovo ništa ne rekla.

Na kraju, prema prebrojanim glasovima, 50,46% birača reklo je "da" na referendumu za izmjenu ustava u korist evropske integracije, dok je 49,54% reklo "ne". Razlika u glasovima između pristalica i protivnika bila je samo 13.596.

Što se tiče prvog kruga predsjedničkih izbora, Maia Sandu prošla je u drugi krug zajedno s Alexandrom Stoianoglom, kandidatom iz proruske Stranke socijalista Republike Moldavije.

Međutim, činjenica da Sandu nije dobila više od 50% glasova znači da je "izgubila referendum o povjerenju vladi."

Uprkos tome, važno je naglasiti da su Sanduine šanse za pobjedu i dalje prilično značajne, piše Evropska pravda.

Ipak, čak i ako Sandu napravi završni napor i pobijedi u drugom krugu, veći izazov čeka je u budućnosti: parlamentarni izbori 2025. godine.

Sudeći prema izbornim rezultatima, a posebno referendumu, postaje jasno da snažan proevropski izbor "gubi na popularnosti" među susjedima Ukrajine, prenosi Index.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije