Svijet

Zašto Tramp više ne želi novu debatu sa Kamalom?

Zašto Tramp više ne želi novu debatu sa Kamalom?
Foto: Twitter / Printscreen | Zašto Tramp više ne želi novu debatu sa Kamalom?

​VAŠINGTON - Veliki zabavljač je upravo okrenuo leđa desetinama miliona gledalaca. Barem za sada. Naime, američki predsjednički kandidat Donald Tramp je nakon nedavnog suočavanja s demokratskom kandidatkinjom Kamalom Haris kazao da ne želi novu debatu.

Bivši predsjednik je objasnio da mu ne treba revanš jer je pobijedio u debati održanoj u utorak uveče.

"Budući da smo odradili dvije debate i da su obje bile uspješne, neće biti treće. Ionako je prekasno, glasanje je praktično već počelo", rekao je juče Tramp na predizbornom skupu u Arizoni.

On se osvrnuo na tu temu i na svojoj platformi "Truth Social".

"Kada borac izgubi bitku, prve riječi iz njegovih usta su: 'Želim revanš'," napisao je Tramp, implicirajući da je Harisova izgubila debatu.

Tvrdio je da ankete pokazuju da je on pobijedio, međutim ankete sprovedene neposredno nakon toga pokazale su da glasači smatraju da je Kamala bila bolja. Prve ankete o podršci na izborima govore o povećanoj podršci Kamali Haris.

"CNN" navodi kako postoji dodatan razlog za Trampovu nesklonost dodatnoj debati - ne želi da se ponovo ponizi. Naime, bivši američki predsjednik, koji inače ne može da odoli prilici da dominira malim ekranom, tokom rasprave s Kamalom bio je nespreman i neusredsređen čime je prokockao najbolju priliku da porazi protivnicu na predstojećim izborima.

Kamala Haris je nakon debate kazala kako ona i njen protivkandidat duguju glasačima dodatnu raspravu. S obzirom na to da je Tramp odbio takav prijedlog, njena kampanja može da likuje nad tim potezom i tvrdi da se Tramp boji nove debate.

Poznato je da republikanski kandidat zna da promijeni mišljenje, međutim, njegova najava da neće biti nove debate se čini dosta odlučnom. Tokom skupa u Arizoni, koji je očito trebao biti fokusiran na ekonomsku politiku, Tramp je još uvijek djelovao uznemireno zbog utorka uveče.

Na početku govora je dugo pričao o raspravi, žaleći se na odgovore Harisove i tvrdeći da mu je "ABC News" sve smjestio.

"Ljudi su rekli da sam bio ljut tokom debate. I da, ljut sam jer je Bajden dopustio da 21 milion ilegalnih migranata stigne u naše zajednice", rekao je Tramp.

Još je prerano reći kako je tačno debata uticala na izbornu trku. Dodatno, rezultat rasprava često nije dobar pokazatelj izbornog rezultata. Ali, očito je da oba kandidata shvataju da su izbori sasvim blizu.

Demokrate nisu osvojile Sjevernu Karolinu od 2008. godine, a ta bi savezna država mogla pobuditi alternativni put do Bijele kuće ako Harisova ne uspije da dobije Pensilvaniju. I Harisova i Tramp treba da pridobiju umjerene birače, a za to koriste vrlo različite pristupe.

Kamala je juče obećala da će ujediniti zemlju, dodvoravajući se tradicionalnim republikancima koji nisu zadovoljni Trampom. Bivši predsjednik pak pokušava da preplaši Amerikance. Konstantno spominje kako su SAD okupirali stranci, odbjegli zatvorenici i kriminalci. Opet je ponovio lažne tvrdnje koje šire konzervativci da haićanski migranti u Springfieldu, u Ohaju, kradu i jedu kućne ljubimce.

Tramp za sada još uvijek vodi protiv Haris u većini anketa kada se glasačima postavi pitanje o ekonomiji i imigraciji. Dakle, iako njegova retorika mnogim liberalima djeluje grub i neotesano, njegova poruka jasno odjekuje među milionima Amerikanaca.

Šansa za promjenu mišljenja?

Brajan Lanca, viši savjetnik Trampove kampanje, kazao je da je odbijanje nove debate taktička odluka.

"Ne radi se o strahu, već o prioritetima pred kraj izborne kampanje. Imamo bolje predikcije za intervjue jedan na jedan, skupove, odlaske u razne države nego za dodatnu debatu koja bi mogla da smanji Trampove izglede za pobjedu", kazao je Lanca za "CNN".

Neki analitičari smatraju da bi bivši predsjednik mogao i da se predomisli.

Ališa Fera Grifin, komentatorka "CNN-a" koja je radila kao Trampova portparolka u Bijeloj kući, smatra da bi republikanski kandidat mogao da promijeni stav spram debate kako se bude približavao dan izbora.

"Mogao bi da se predomisli. Ako Kamala Haris padne u anketama zbog svog nastupa u debati, Tramp bi mogao za nekoliko nedjelja da je ponovo izazove. Ili ako postane tijesno i ako se stvari zaoštre u zadnjih osam nedjelja, možda će mu trebati neki veliki nastup kako bi i dalje konkurisao Harisovoj", kazala je Grifin, a prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije