Svijet

Zastava RBiH na protestima u Barseloni

Zastava RBiH na protestima u Barseloni
Foto: N1 | Zastava RBiH u Barseloni na protestima

BARSELONA - U Katalonije je sve spremno za referendum o nezavisnosti zakazan za nedjelju, dok španske vlasti žele da taj referendu spriječe.

"To je problem Španije i mi tu malo možemo da uradimo. Riječ je o poštovanja španskih zakona i Španci to moraju sami da riješe", rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani na samitu EU u Estoniji, prenosi AP.

To je bio odgovor EU na zahtjev pokrajinske Vlade Katalonije i gradonačelnika Barselone da se Evropska unija umiješa u spor i smiri strasti uoči nedjeljnog referenduma.

Tajani je istakao da Evropska unija i dalje podržava špansku vladu, "zbog toga što je, s pravne tačke gledišta, Madrid u pravu".

Političke tenzije u Španiji sve su veće pred najavljeni, koji centralne vlasti u Madridu smatraju ilegalnim i čije održavanje nastoje da spriječe sudskim putem i policijskim akcijama.

Ustavni sud Španije suspendovao je prije tri sedmice održavanje referenduma do donošenja presude o njegovoj ustavnosti, na zahtjev centralne vlade, dok je policija u više navrata zaplijenila velike količine glasačkih listića i plakata za promociju referenduma.

Katalonske vlasti ne žele da odustanu od referenduma uprkos gotovo svakodnevnim upozoravajućim porukama iz Madrida i akcijama španske Vlade protiv katalonskih zvaničnika.

Ministarstvo finansija Španije uvelo je prošle sedmice nove kontrole nad finansijama katalonske vlade da osigura da se državni novac ne koristi za referendum.

U Barseloni, glavnom gradu Katalonije, protesti se održavaju gotovo svakodnevno zbog nastojanja Madrida da spriječi održavanje referenduma 1. oktobra.

Zanimljivo, ali među brojnim demonstrantima našao se i Kenan Terzić, radnik Crvenog krsta u Barseloni sa zastavom Republike BiH. Terzić je zajedno sa prijateljem podržao proteste, a zastava RBiH je, kako piše portal televizije "N1", pobrala mnoge simaptije.

Ova zastava bila je zvanično obilježje Republike Bosne i Hercegovine sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom zastavom.

Katalonska vlada: Glasaće se na 2.315 biračkih mjesta

Katalonska vlada saopštila je da će na referendumu o nezavisnosti u nedjelju moći da se glasa na više od 2.300 glasačkih mjesta.

Na regionalnim izborima 2015. bilo je obezbjeđeno 2.700 biračkih mjesta. Pravo glasa na referendumu ima oko 5,3 miliona ljudi.

"Ukupno ćemo imati 2.315 glasačkih mjesta", rekao je portparol katalonske vlade Đordi Turul a konferenciji za novinare u Barseloni.

Turul je rekao da je u organizaciji sprovođenju referenduma anžovano oko 7.300 ljudi.

Prema njegovim riječima, samo u Barseloni, koja ima 1,6 miliona stanovnika, biće 207 biračkih mjesta.

Turul je, stojeći pored katalonskog potpredsjednika Oriola Hunkerasa i zvaničnika za međunarodne odnose Raula Romeve, pokazao poluprovidnu plastičnu kutiju sa katalonskim grbom.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije