Svijet

Zapadni mediji nakon debate ocijenili ko je ostavio bolji utisak

Zapadni mediji nakon debate ocijenili ko je ostavio bolji utisak
Foto: Tanjug/AP/Arhiva | Zapadni mediji nakon debate ocijenili ko je ostavio bolji utisak

VAŠINGTON - Većina zapadnih medija ocjenjuje danas da je demokratska predsjednička kandidatkinja Kamala Haris ostavila jači utisak nakon sinoćnje debate sa republikanskim rivalom Donaldom Trampom.

Anketa CNN-a pokazala je da 63 odsto gledalaca smatra da je Haris pobijedila u debati u utorak, dok 37 odsto misli isto za Trampa.

Analitičar CNN-a Stiven Kolinson napisao je da je Haris diktirala uslove debate od prvih trenutaka, kada je ''praktično natjerala'' Trampa da se rukuje sa njom.

Opisao je aktuelnu potpredsjednicu SAD kao ''svežu, energičnu i prepunu pozitivne vizije o budućnosti'', rekavši da je ovo bio najbolji nastup u njenoj političkoj karijeri.

Trampa je ocijenio kao negativnog, navodeći da nije učinio mnogo da promijeni ideju o sebi kao o kandidatu sa distopijskim namjerama među biračima u ključnim državama.

Politiko piše da je Haris ubjedljivo odnijela pobjedu u debati i da je više puta ''mamila Trampa i izbacila ga iz ravnoteže''.

Kako se navodi, demokrate su uspjele da naprave preokret u predsjedničkoj trci nakon što su za svog kandidata izabrale Haris, zamijenivši aktuelnog predsjednika Džoa Bajdena, ali da se očekuje da će trka ipak biti tijesna.

BBC navodi da je Tramp bio svjestan da je izgubio debatu, a da je zbog toga otišao u medijski prostor, pokušajući da ponudi drugi narativ pred TV kamerama.

Tramp je tom prilikom izjavio da je to bio njegov najbolji nastup u debati do sada, a da Haris želi novo sučeljavanje jer ''zna da je izgubila''.

Istovremeno, kvote na sajtu za klađenje Betfer su se izmijenile nakon završetka debate, i sada pokazuju da je Haris favorit sa 52 odsto.

Šanse Donalda Trampa su pale na 11/10, odnosno ima 48 odsto šansi za pobjedu, prema londonskom Betferu.

Sajt je saopštio da su igrači uložili više od milion funti tokom noći, prenosi Skaj njuz.

''Još jednom smo vidjeli kako se tržište mijenja i očekujemo još mnogo promjena u narednih 55 dana, ali za sada je Kamala Haris ta koja vodi trku za Bijelu kuću, prema igračima Betfera'', rekao je potparol sajta.

Kandidatkinja demokrata Kamala Haris i republikanac Donald Tramp suočili su se u prvoj i žučnoj televizijskoj debati u Filadelfiji, u utorak po lokalnom vremenu, boreći se za glasove birača uoči izbora za predsjednika Sjedinjenih Država u novembru. Glavne teme su bile ekonomija i imigracija, kao i ratovi u Pojasu Gaze i Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije